Vil at folk skal bruke tøybleier

Oslo kommune vurderer å sponse foreldre som velger tøybleier fremfor engangsbleier. På den måten ønsker de å redusere avfallsmengden i hovedstaden.

Oslo kommune vurderer å sponse foreldre som bruker tøybleier fremfor engangsbleier. På den måten vil kommunen redusere avfallsmengden i hovedstaden.

Oslo kommune vurderer en prøveordning hvor de skal sponse foreldre som bruker tøybleier fremfor engangsbleier.

– Det er mykt og godt, her får barnet bambus inn mot huden, forteller Mari Laura Skjelvik som jobber på Bæreglede i Oslo hvor de selger tøybleier.

Hun bruker selv tøybleie til sine barn.

– Her kan man kjøpe en hel bleie og bare kneppe ut innleggene. Man kan ta av og på akkurat som en vanlig engangsbleie, men du putter den i vaskemaskinen istedenfor å putte den i søpla, forklarer Skjelvik.

Vil sponse tøybleiebrukere

Tøybleier

Oslo kommune ønsker å gjøre som 65 andre kommuner i landet: sponse foreldre som velger tøybleier.

Foto: Ingvild Holm Tellesbø / NRK

Engangsbleiene fyller opp i søppelkassene til de aller fleste småbarnsfamilier i hovedstaden. Nå vurderer derfor Oslo kommune en prøveordning hvor de skal sponse foreldre som bruker tøybleier fremfor engangsbleier.

– Det vi ønsker er å redusere avfallsmengden. Vi har gjort en vurdering på om tøybleier kan bidra til det, og da anbefaler vi da at man lager et prøveprosjekt hvor vi gir kommunal støttet til de som bruker tøybleier, forteller miljøvernbyråd Ola Elvestuen.

Ønsket er at prøveprosjektet skal gå over tre år.

Si din mening litt lengre ned på siden: Vil du bruke tøybleie?

Kan redusere klimagassene med 40 %

Tøybleie

Mange synes det er morsomt å ha en unik bleie, forklarer Mari Laura Skjelvik i Bæreglede som selger tøybleier.

Foto: Ingvild Holm Tellesbø / NRK

Bleiekasting fører til ett tonn bleieavfall per barn. Det frigjør mye CO2 og kan heller ikke material gjenvinnes. Ifølge en rapport fra det Britiske miljøverndepartementet kan tøybleien redusere klimagassutslippet fra småbarna med nærmere 40 prosent.

I dag er det 65 andre kommuner i landet som allerede gir tøybleiestøtte. Den støtten blir ofte utbetalt som en engangssum på opp mot 1000 kroner.

Mari Laura Skjelvik mener det er flere grunner til at foreldre burde velge tøybleien.

– Det viktigste er at det er enklere å bruke, barnet ditt får det bedre og det er bra for miljøet. Og de aller fleste som bruker tøybleier ender opp med å ha et barn som er ferdig med å bruke bleie før det fyller tre år.