Vil at beskyldningene skal kjennes døde

Asbjørn Montelius' advokat har lagt ned påstand om at beskyldningene om korrupsjon kjennes døde og maktesløse, og at ekteparet Montelius tilkjennes saksomkostningene.

Asbjørn Montelius i retten

Tidligere byggesaksleder i Halden kommune, Asbjørn Montelius (t.v.) har gått til sak mot rådmannen.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

I dag startet saken mellom tidligere byggesaksleder i Halden, Asbjørn Montelius, og kommunens rådmann Gudrun Haabeth Grindaker i Fredrikstad tingrett.

Montelius har gått til sak mot rådmannen fordi han hevder å ha blitt utsatt for ærekrenkende beskyldninger om korrupsjon.

Montelius' advokat la i formiddag frem det han mener er beviser for ærekrenkelse.

Han mener at det under et møte i februar i fjor ble sagt ting som rammer både æresfølelsen og omdømmet til Montelius, og omdømmet til hans kone.

– Ingenting nytt

Rådmann Haabeth Grindaker og hennes forsvarer Cato Schiøtz

Rådmann Gudrun Haabeth Grindaker blir forsvart av Cato Schiøtz.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

Rådmann Haabeth Grindaker blir representert av advokat Cato Schiøtz. Han forteller at ingen av bevisene er nye for dem.

– Det var alt sammen velkjent. Det er ting fra saksforberedelsen, så det var ikke noe nytt i det, og det medfører ikke at vi vurderer saken på en annen måte enn det vi alltid har gjort, sier han til NRK.

Schiøtz mener at hans klient ikke har gjort noe galt.

– Jeg kan ikke se at det er ført noe bevis for at det har vært en injurie. Det gjenstår å se hva bevisførselen vil innebære, men det er ikke bevist en injurierende påstand.

– Viktige ting utelatt

Forsvareren kommer ikke til å kalle inn noe vitner, men han sier at han vil forsøke å få frem fakta.

– Det er en del viktige ting som er utelatt, og så vil jeg peke på en del juridiske misforståelser. Så får vi se hvordan retten vurderer våre argumenter i forhold til motpartens, sier Schiøtz.

Bakgrunnen for saken er et møte mellom Asbjørn Montelius, Halden-rådmann Gudrun Haabeth Grindaker, den tidligere konstituerte rådmannen i kommunen og kommuneadvokaten i fjor vinter.

På det tidspunktet hadde Halden kommune fått inn flere alvorlige anklager mot den daværende byggesakslederen.

Montelius hevdet i etterkant at de tre kom med beskyldninger om korrupsjon under dette møtet, og i april i fjor gikk han til sak mot dem.

Senere har saken mot den tidligere konstituerte rådmannen og kommuneadvokaten blitt trukket, mens saken mot Haabeth Grindaker står ved lag.