Vil åpne Strömstad sentrum for rånefesten

Handelsstanden i Strömstad mener det er på tide å slippe rånerne inn i sentrum igjen, etter at nordmennene har oppført seg ordentlig de siste årene.

Skjærtorsdag Strömstad

De siste 13 årene har norske rånere pent blitt nødt til å finne seg i å holde seg utenfor Strömstad på skjærtorsdag, uten at det har lagt en demper på festen.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Under årets skjærtorsdagsfest i Strömstad var det rundt 5000 nordmenn som besøkte byen, ifølge politiet.

– Det har vært mye roligere i år enn tidligere år, sier pressetalsmann Hans Lippens i politiregion Väst til NRK.

Conny Andersson

Conny Andersson i Strömstad köpmannaförening ser gjerne at sentrum åpnes helt opp på skjærtorsdag.

Foto: Camilla Næss/NRK

Det har også kjøpmennene i Strömstad merket seg. De mener nordmenns feiring i grensebyen nå går så kontrollert for seg, at også bilene med festende ungdommer bør slippes helt inn på torget igjen.

– Handelsstanden ønsker nok å ta mer del i all trafikken som kommer. Det er mange som vil at vi skal åpne opp sentrum, slik vi gjorde tidligere. Det er mange som er positive til det, til tross for at det kan være litt plagsomt for oss som bor i Strömstad akkurat den dagen, sier leder i Strömstad köpmannaförening, Conny Andersson.

– Gagner ingen

Det er nå 13 år siden sentrum ble stengt for cruising på skjærtorsdag. Nordmenn, og andre, som har vært i sentrum for å spise eller handle har fått slippe inn.

Slik bør det også fortsette å være, sier ordfører Peter Dafteryd. Han mener ingen er tjent med kaoset et helt åpent sentrum vil skape – til tross for at antall festdeltakere er halvert de siste årene.

– Å slippe inn trafikken, og dermed sørge for at alt står stille, det gagner ikke butikkene. Da blokkerer man bare for dem som vil gå inn i butikkene. At vi regulerer trafikken, og slipper inn deler av den, men ikke selve cruisingen, gjør at alle butikkene i byen er fullt tilgjengelige, forteller han.

Skjærtorsdag Strömstad

Nordmenn har blitt en del av bybildet i Strömstad på skjærtorsdag.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Må tenke på sikkerheten

Heller ikke politiet er særlig begeistret for å åpne opp sentrum for tusenvis av biler med fulle nordmenn.

Jörgen Olsson

Politiet tenker på sikkerheten til innbyggerne i Strömstad når de sier at de ikke ønsker å åpne sentrum, forteller innsatsleder Jörgen Olsson.

Foto: Camilla Næss/NRK

Innsatsleder Jörgen Olsson hos politiet i Strömstad sier at man må tenke på sikkerhetsaspektet ved det hele.

– Vi og kommunen har et ansvar for at alle i byen kan føle seg trygge. Vi må sikre at nødetatene kommer seg frem hvis det skjer noe. Da man lot trafikken gå helt fritt, så ble det fullstendig stans i sentrum, og det er ikke bra.

Men Conny Andersson i Strömstad köpmannaförening håper at han får med seg kommunen og politiet på en dialog rundt temaet.

– Jeg vet ikke om det går an å gjennomføre dette. Men med bra dialog, så tror jeg at vi kan finne en god løsning på å gjøre noe sammen.