Hopp til innhold

Vikingskattene på Bygdøy får nytt museum

Regjeringen utlyser en internasjonal plan- og designkonkurranse for et nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy i Oslo. Det nye anlegget må passe sammen med Vikingskipshuset som ligger der i dag.

Osebergskipet på Bygdøy

VIKTIG VERDENSARV: Osebergskipet er verdens mest berømte vikingskip og ble bygget i Vest-Norge rundt år 820.

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

Vikingskipshuset på Bygdøy i Oslo er en av landets best besøkte turistattraksjoner og huser blant annet Osebergskipet og Gokstadskipet.

På en pressekonferanse onsdag offentliggjorde regjeringen og Statsbygg at det nå er utlyst en åpen plan- og designkonkurranse for et nytt museum.

– Visjonen for et nytt vikingtidsmuseum er å skape et globalt ledende senter for formidling av kunnskap og forskning på vikingtiden, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Et mye større museum

Det nåværende Vikingskipshuset er tegnet av arkitekt Arnstein Arneberg i 1913 og er fredet som del av Bygdøy kulturmiljø.

Det er viktig at anlegget skal kombinere denne historiske bygningen med et moderne og helhetlig arkitektonisk grep, sier administrerende direktør i Statsbygg, Harald Nikolaisen.

Hele anlegget, inkludert nybygget, vil være på rundt 13 000 kvadratmeter. Det er tre ganger større enn det eksisterende museet på Bygdøy.

Årelang lokaliseringsstrid

I mange år jobbet Kulturhistorisk museum og flere politikere for at vikingskipene skulle flyttes til et nytt museum i Bjørvika.

Våren 2012 konkluderte imidlertid et internasjonalt ekspertutvalg med at skipene måtte bli på Bygdøy, og de påpekte også at det er spesielt kritisk for 15 av gjenstandene i samlingen.

– De er så skjøre at de står i fare for å bli tilintetgjort. Derfor må de ikke flyttes så mye som en centimeter mer enn det som er nødvendig for å sikre dem, sa Jesper Stub Johnsen som ledet utvalget.

Året etter viste en undersøkelse at vikingskipene tåler forsiktige bygningsarbeider på tomten der de ligger, i Vikingskipshuset på Bygdøy.

Vogn fra Vikingskiphuset på Bygdøy

SKJØRE SKATTER: Både vognen og sledene fra Osebergskipet er i ferd med å gå i oppløsning. Overflaten er blitt hard og sprø, og trevirket i ferd med å bli til pulver.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB Scanpix

Besøksrekord i sommer

Vikingskipshuset hadde over 100 000 besøkende i juli, noe som er besøksrekord og en økning på 17 prosent sammenliknet med samme måned i fjor.

I august var 92 000 innom museet.

Det er Statsbygg som har fått i oppdrag fra Kunnskapsdepartementet å starte planleggingen av et nytt vikingtidsmuseum. Konkurransen er en del av dette oppdraget.

Fristen for å levere inn bidrag er 2. desember i år. De vinnerene som blir plukket ut i konkurransen, blir så invitert til forhandlinger med Statsbygg før det avgjøres hvem som får oppdraget.

Vikingskipshuset på Bygdøy

DAGENS MUSEUM: Vikingskipshuset sto ferdig i 1929 og er tegnet av arkitekt Arnstein Arneberg. Huset er fredet som en del av Bygdøy kulturmiljø. Det nye anlegget kan bli opptil tre ganger større enn det nåværende museet.

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK