Hopp til innhold

Her er de nye koronatiltakene i Viken

Fra midnatt stenger mye av Viken ned, og det anbefales å ikke besøke hverandre. Tiltakene kommer i en økende smittesituasjon med et mer smittsomt virus.

Helseminister Bent Høie
Foto: Kamilla Marie Johnsen

Antall koronasmittede i Oslo og Viken øker. Det siste døgnet er det 275 nye koronasmittede i Oslo, 72 i Østfold, 54 i Drammen og 38 i Asker og Bærum.

Ifølge helseminister Bent Høie (H) kommer 82 prosent av smitten i Norge nå fra Oslo, Viken eller gamle Vestfold fylke.

– Viken opplever økende smitte med den engelske varianten. Derfor innfører vi regionale tiltak i alle 51 kommunene i Viken, pluss Gran kommune i Innlandet, sa helseminister Høie på pressekonferansen mandag kveld klokka 21.

Dette er de regionale tiltakene

Blant tiltakene som innføres fra midnatt og vil gjelde til 11. april i hele Viken fylke:

  • Alle arrangementer utenfor hjemmet forbys, unntatt begravelser og bisettelser.
  • Alle butikker og varehus stenges, utenom matbutikker, apotek og takeaway (pluss noen andre unntak - se faktaboks under)
  • Skjenkestopp i alle de nevnte kommunene.
  • Servering stenges i de nevnte kommunene.
  • Hotellene kan kun servere egne gjester, men også her gjelder skjenkestoppen.
  • Påbud om hjemmekontor der det er mulig.
  • Anbefaling om at besøk hjemme unngås – ikke forbud.
  • Aleneboere kan ha besøk eller gå på besøk til to andre.
  • Bør holdes to meters avstand til personer utenom egen husstand.

– Vi er nødt til å snu denne utviklingen nå, sier helseministeren.

Det gjøres unntak for utendørs idretts- og fritidsaktiviteter for barn og unge under 20 år i grupper under ti personer, der alle er fra samme kommune. Unntaket er nytt på tiltaksnivå A.

– Hensynet til barn og unge tilsier at det fremdeles bør være mulig for disse å opprettholde et visst aktivitetsnivå, selv når smittesituasjonen er så uavklart at det er nødvendig med svært inngripende smitteverntiltak, sier Høie i pressemeldingen.

Et flertall av kommunene i Viken har ønsket et strengere nivå, mens 13 av kommunene ikke ønsket det.

Hensikten er å redusere mobiliteten i Norges mest folkerike fylke, der smitten i det siste har økt kraftig.

Bekymring i Viken

Før de nye tiltakene i Viken kom i kveld, hadde statsforvalter Valgerd Svarstad Haugland i Oslo og Viken framskyndet et møte med helsemyndighetene og ordførere fra kommuner over hele Oslo og Viken.

– Det er høye smittetall i Oslo og Viken. Vi må ta noen sterkere grep for å få ned smittetallet i hele området. Vi er blant annet bekymret for sykehuskapasiteten, sier Svarstad Haugland.

I kveld sa helseminister Bent Høie at sykehusene er i en vanskeligere situasjon ettersom antall innleggelser øker og flere igjen får behov for intensivbehandling.

Ulike syn

Statsforvalteren sier at det er et felles ønske om å få ned R-tallet, men at kommunene har vært delt i synet på behovet for nasjonale tiltak for deres region.

– En del kommuner ønsker det. En del andre sier at de tar til etterretning at det er lurt. Så var det også noen som gjerne vil bestemme selv. Det var tredelt, sier hun til NRK.

Svarstad Haugland forteller at de bad Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet om å ta kontakt med regjeringen for å be om strengere tiltak for kommunene i Oslo og Viken.

Valgerd Svarstad Haugland.
Foto: Berit Roald / NTB

– Alvorlig situasjon

Ordfører Hanne Tollerud i Moss mener det er helt riktig å innføre felles regler for hele fylket.

– Det er en alvorlig situasjon og vi ser at smittetrenden er økende i Viken og Oslo. Det er helt riktig å agere nå og ikke vente, det har vi ikke tid til, sier Tollerud.

Hanne Kristin Tollerud, ordfører i Moss kommune

Ordfører Hanne Tollerud i Moss mener det er riktig med felles kjøreregler for alle kommunene i Viken før påske.

Foto: Petter Larsson / NRK

– Vi våkner hver dag til nye og høye tall. Både Oslo og Viken har hele tiden hatt de største utbruddene. Det er ikke unaturlig, men det er samtidig bekymringsfullt. Da må vi gjøre hva vi kan for å snu smittetrenden i stedet for at den bare øker og øker, sier Valgerd Svarstad Haugland før Høies redegjørelse.

Vestfoldkommunene ber om strenge tiltak

Alle vestfoldkommunene har i kveld bedt om å få de strengeste koronatiltakene fra onsdag.

Færder, Tønsberg og Holmestrand har allerede hatt disse reglene siden 5. mars, men nå ber også de tre andre kommunene om det samme. Regjeringen avgjør saken tirsdag.

AKTUELT NÅ