Hopp til innhold

Vi trenger hjelp til dekkskift

Geilo (NRK): Stadig flere lar jekken ligge urørt i garasjen, og betaler heller et verksted for å få skiftet fra sommer- til vinterdekk på bilen. Det kan du spare på, mener verkstedeier.

Tid for dekkskift

Oktober er den travleste måneden for dekkskift fra sommer- til vinterdekk. Erik Fossgård på Geilo Auto prøver å hjelpe alle som frykter snø og glatte veier.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Vinteren nærmer seg og bilverkstedene merker en økt pågang fra nordmenn som ikke har tid eller ork til å skifte til vinterdekk på bilen sin. Dessuten ønsker mange å slippe engstelsen for at hjulene er feilmontert eller ikke forskriftsmessig skudd på.

– Ødelegger for mer enn man sparer

Erik Fossgård på Geilo Auto kan bekrefte at stadig flere heller betaler et verksted noen hundrelapper for et profesjonelt dekkskift.

– Jeg har inntrykk av at dekkomlegging det er ikke noe folk gjør hjemme i garasjen lenger, sier han.

Det mener han at folk gjør lurt i.

– Noen har en grei nabo som skifter hjul for dem, og er det en ordentlig handyman som kan det, så er det greit. Men de som står hjemme med en garasjejekk eller en orginaljekk, kan ødelegge for like mye som de sparer penger på å ta hjulskiftet selv, sier han.

Dekkskifte vinterdekk

Hjulene må balanseres, noe du ikke får gjort i garasjen hjemme, forteller Erik Fossgård på Geilo Auto.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Amatørenes feiljekking

Det er flere feil amatører kan gjøre når de skal skifte dekk hjemme i garasjen, forteller Fossgård. Mange jekker på feil plass i karosseriet rundt bilen, det vet ikke hvor kanaler og plater sitter, og det kan gi dyre konsekvenser.

– Veldig mange jekker kanalen i været og får en bulk som koster mye å utbedre.

– Og så er det de som dytter på mutteren eller bolten feil vei og tar gjengene. Og da har du skaffet deg et dyrere problem, sier han.

Tre viktige regler for hjulskift

Hvis man likevel vil skifte dekk selv, kan man følge Fossgårds tre regler. Da risikerer man sjelden at noe galt skjer med bilen, mener han.

  1. Utstyr: Skaff deg en ordentlig jekk. Garasjejekk eller orginaljekker som fulgte med bilen, er ikke alltid de beste.
  2. Erfaring: Hvis du aldri har skiftet dekk før, så er det lurt å ta med seg noen som kan det første gang du prøver.
  3. Ettersikre: Hjulmutterne må etterstrammes når du har kjørt noen kilometer, de kan løsne.

Frykter snøen

Fossgård forteller at det blir hektisk i verkstedet når vintersesongen starter og meteorologene begynner å melde snø. Da er det kø på telefonlinja til Geilo Auto.

– Det ikke så mange andre som driver med hjulskift her i området. Så da ringer alle på en gang, og vil skifte fordi de er redde for den snøen som er meldt, sier han.

– Det er fint om folk ringer mer enn én dag i forveien, for det verste vi vet er å si nei til folk, det er en svakhet på Geilo, legger til han og smiler.