VM får oss til å gå bananas på Twitter

Synes du det er litt mye fotball-VM på Twitter om dagen? Du har helt rett.

Luis Suarez holder seg til tennene

Bittet til Luis Suarez fikk folk til å dele meningene sine på Twitter.

Foto: Ricardo Mazalan / Ap

– Hvis man teller opp antall tweets som ligger under de store hashtagene som promoteres av NRK og TV2, #nrkvm og #2vm, så kommer vi opp i cirka 17500 tweets hittils i Norge. Da har vi ikke tatt med de som av forskjellige grunner ikke bruker disse hashtagene eller bruker egne, forteller Fredrik Østby i Spoon.

Her får du alt om fotball-vm på NRK

– Enormt fellesskap

Han er en profilert rådgiver innen sosiale medier i Norge og tillegg til kommunikasjon er fotball hans store lidenskap.

Han forteller at interessen for å twitre har vært stor under årets vm i Brasil.

Fredrik Østbye

Fredrik Østbye jobber med sosiale medier og er ikke i tvil om hvorfor vi blir så ivrige på Twitter.

Foto: Spoon

– Det har alltid vært populært å diskutere fotball på twitter. Twitter fungerer som verdens største fotballpub. Hvis man f.eks sitter på kontraskjæret og roper på offside kan man kanskje komme i prat med 2-3 ukjent rundt deg på hvorvidt det var offside eller ikke. På Twitter kan du diskutere med hundrevis. Det er et enormt felleskap og tvitringen er veldig spontan og gjerne detaljpreget. Twitter, som fotball er et live-medie. Det som skjer der og da blir kommentert spontant og ekte, forklarer han.

Tilhørighet, sterke meninger, diskusjoner og tilrop er en del av miljøet rundt sporten og Twitter er en perfekt plattform for å utrykke seg åpent og usensurert

Fredrik Østbye

Han er ikke i tvil om hvilke episoder som har vært mest diskutert.

– Hendelsen med Suarez og Chiellini er uten tvil det mest diskuterte.
Liverpool har veldig mange tilhengere i Norge noe som gjør hendelsen enda mer aktuell her til lands. Arjen Robben bør nok takke Suarez for å stjele oppmerksomheten, hvis ikke ville hans filming mot Mexico kanskje vært det heteste temaet å mene noe om, sier han.

Han forstår at folk går bananas på Twitter.

– Fotball er verdens største idrett og vekker sterke følelser. Twitter gir en spontan mulighet til å kommentere situasjoner, ergre dine rivaler, med og mot-supportere. Fotball uten dialog hadde vært kjedelig. Tilhørighet, sterke meninger, diskusjoner og tilrop er en del av miljøet rundt sporten og Twitter er en perfekt plattform for å utrykke seg åpent og usensurert.

– Umulig å være nøytral

Og det er ikke bare fansen som er giret. Også mannen i gata lar seg rive med på sosiale medier.


– Noe av det som er fasinernde med fotball er at målgruppen er utrolig bred. Uansett alder, kjønn eller bakgrunn kan alle mene noe om sporten, den er nesten umulig å være nøytral til.

Men noen er nøytrale og synes det kan bli litt vel mye. Hva er rådet ditt til dem?

– Velg dine følgere med omhu. De som er fotballinteresserte utrykker ofte dette i profilteksten sin og hvis du er motstander av «The beautiful game» bør du nok ikke følge de som har tilhørighet til et lag eller fotballmiljø, ihvertfall ikke nå under VM. Da er fotballtvitring uunngåelig, avslutter han.

Luis Suárez beit Giorgio Chiellini i kampen mellom Italia og Uruguay.