Hopp til innhold

Veum kan bli Norges største asylmottak

Norges største asylmottak med opptil 1200 beboere kan bli etablert på Veum i Fredrikstad. Planene mottas ikke med glede i lokalsamfunnet.

Veum

Her kan det bli et av Norges største asylmottak.

Foto: Heidi Gomnæs / NRK

På Veum kan det komme opptil 1200 nye beboere, dersom planene til UDI går igjennom. Da kan det bli et asylmottak som er større enn noe av det som finnes i Norge i dag.

– Som nærmeste nabo og med et mottak fra før her, er jeg ikke så veldig overbegeistret for det. Hvis de sier at det er 1200 personer som skal inn, da blir det trangt. På det meste var det over 400 pasienter her. 1200 asylsøkere, hvor skal de få plass til dem?

Det spør Thorbjørn Hansen om. Fra innkjørselen har han fri sikt til de gamle sykehusbygningene, som rommet Veum psykiatriske. Det er et stort område med mange bygninger, men det har stått tomt siden psykiatrien flyttet ut for et år siden.

Veum

Veum park består av en rekke tomme bygninger etter psykiatrien.

Foto: Heidi Gomnæs

Godt egnet

Regiondirektør i UDI, Siv Kjelstrup, forteller at de vurderer Veum som svært godt egnet til et stort mottak.

– Det er et stort område som kan innkvartere mange personer. Det er mange ulike bygninger, mange fellesrom og et stort uteområde på dette stedet. Det er offentlig transport ned til Fredrikstad. Det må være noe av det mest optimale vi har per i dag, mener Kjelstrup.

Spørsmål om skolekapasitet

10 minutters kjøring fra Veum bor ordfører Jon-Ivar Nygård. Han har allerede vært i møte med UDI.

– Det er ikke kommunen som bestemmer om det blir et stort mottak, forteller han. – Det er ikke opp til kommunen å vurdere det, utover det som går på ren byggesaksbehandling og eventuell godkjenning av dispensasjoner.

Han har tanker om at 1200 er mange mennesker. Spørsmålet er blant annet hvor mange barn det kommer, og hvordan det blir med skolekapasiteten i området.

Kristin Tendal

Kristin Tendal er virksomhetsleder ved Trollstua barnehage.

Foto: Heidi Gomnæs

I nærområdet ligger det også et asylmottak allerede, Veumallen asylmottak med plass til opptil 160 personer. Dessuten ligger det to barnehager der. Virksomhetsleder i Trollstua barnehage, Kristin Tendal, tror det kan fungere også med 1200 nye asylsøkere som nabo:

– Vi har plass til det. Vi har et asylmottak som nærmeste nabo nå, der er det færre som bor. Som nabo fungerer det veldig bra.

Stor integreringsoppgave

Dag Bjørgestad

Leder av Ambjørnrød Lokalsamfunnsutvalg

Foto: Heidi Gomnæs

Dag Bjørgestad er leder av Ambjørnrød lokalsamfunn, som omfatter området på Veum.

– Ambjørnrød lokalsamfunn teller 2500 mennesker. Nå kan vi få økt innbyggertallet med 50 prosent, mennesker som har annet språk og annen kultur, mer eller mindre over natta. Det er ikke en integreringsoppgave lokalsamfunnet kan påta seg, mener Bjørgestad.