Hopp til innhold

Verdens mest moderne fengsel?

I nye Halden fengsel har cellene flislagt bad, flatskjermer, utsikt og vinduer uten gitter.

Halden fengsel
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Om ikke lenge tar det splitter nye fengselet i Halden i mot sine første innsatte.

1,3 milliarder har det kostet, og for det får de innsatte mer enn flotte celler.

– I gamle dager ble man løslatt med en plastpose og 300 kroner i lomma. Nå er det nye tider. Dette ser mer ut som en landsby. Meningen er at det skal være et speilbilde av samfunnet utenfor, sier Arild Endresplass, prosjektleder for Kriminalomsorgen.

De første cellen i Halden Fengsel tas i bruk 1. mars. En blokk med 56 rom tjuvåpner nemlig før resten av fengselet, som åpner 1. april.

Rundt hundre fengselsbetjenter skal passe på til sammen 250 innsatte - de er klare for sin del av oppgaven.

– Sinnsykt tilbud

Marte Nedal Johnsen og Ann Hege Østerås, to av vokterne som skal jobbe i det nye fengselet, er overbevist at både de og de innsatte kommer til å trives godt.

Det skal i hvert fall ikke stå på fasilitetene.

– Alt er nytt og fint. Det er rett og slett et sinnsykt tilbud til de innsatte. Her får de nesten ikke tid til å kjede seg. Uteområdene er veldig flotte, sier de.

Hovedtanken som ligger bak det hele er rehabiltering av de innsatte. Det er blant annet moderne lokaler og verksteder som kan brukes til teoretisk og yrkesrettet undervisning.

Det er også et såkalt servicetorg, hvor for eksempel NAV og et boligkontor holder hus.

– At alt dette er samlet under samme tak er noe nytt. Vi prøver å forberede de innsatte på verden utenfor murene, sier Endresplass.

Kunst for seks millioner

Det viskes i fengselsgangene om at dette er «Europas og kanskje verdens mest moderne fengsel».

I nye Halden fengsel har cellene flislagt bad, flatskjermer, utsikt og vinduer uten gitter. Det er bibliotek, kapell og egen gymsal med klatrevegg.

Det er et lite skogsterreng med turmuligheter på området, i tillegg til kunst for en verdi av seks millioner kroner på veggene.

Hver avdeling har eget kjøkken og det er en egen besøksbolig med mulighet for overnatting, samt lekeapperater for barn som er på besøk. For å nevne noe.

– Det er ikke hensikten at det skal være veldig flott. Men bygger man nytt i dag blir det jo ofte fint. Men det er viktig å understreke at så fort man går inn av porten som innsatt mister man friheten ute, sier Endresplass.