Hopp til innhold

Skal rage 61 meter over rundkjøring

På toppen av verdens høyeste sokkel skal den omstridte kunstneren Morten Viskum skue ut over Eikerbygdene i Buskerud.

Morten Viskum med sokkel

Sokkelen som skal settes opp blir omtrent ti ganger høyere enn denne.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Latteren sitter løst hos Morten Viskum. Han har noe stort på gang. Eller i hvert fall høyt.

Verdens høyeste sokkel

Sokkelen skal bli 61 meter. Til sammenligning er Oslo rådhus bare to meter høyere.

Foto: Morten Viskum (fotomontasje)

I en av Hokksunds rundkjøringer skal kunstneren sette opp det han hevder blir verdens høyeste sokkel. 61 meter skal den strekke seg mot himmelen. På toppen skal han selv skue ut over Eikerbygdene i Buskerud.

Rundkjøringa ligger 16 meter over havet, og toppen av det lokale sandtaket ligger 77 meter over havet. Sokkelens lengde skal vise differansen, og bysten skal se over mot sandtaket.

Utsmykker seks rundkjøringer

Prosjektet kalles "Kunst omkring i ring". Seks av Øvre Eiker kommunes rundkjøringer skal utsmykkes med kunst. Næringslivet skal delvis betale for installasjonene.

Viskums prosjekt er et samarbeid med Loe rørprodukter AS og sokkelen skal stå på riksvei 35 rett ved Sundmoen industriområde.

– Det er ganske utrolig at bedriften har sagt ja til dette. Det er store utfordringer både teknisk og ingeniørmessig når det gjelder høyde og vekt, sier Viskum.

Ideen presenterte han for firmaet den 1. april. På spørsmål om han tenkte at bedriften kunne tro det var en aprilspøk, ler Visum igjen.

– Ja, jeg hadde jo glemt hvilken dato det var. Men firmaet var overbevist i løpet av fem minutter, sier Viskum.

Evig reklame

Prisen er anslått til å ligge på rundt to millioner kroner. Loe rørprodukter AS er med på prosjektet for å gi noe tilbake til kommunen, men bedriften tror helt klart på en reklameeffekt.

– Vi får jo et slags evig monument med en viss reklameverdi. Sokkelen kommer til å stå i rundkjøringa i sikkert hundre år. Vi tror det er vel investerte penger på sikt, sier daglig leder i Loe rørprodukter AS, Lars Kristoffer Loe.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Morten Viskum

– Toppen av sokkelen blir en byste av meg selv, laget i sand fra det lokale sandverket, sier Morten Viskum.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Håper på bedre mottakelse

Tidligere har Morten Viskum kommet med et annet forslag til hvordan en av rundkjøringene skal se ut. Forslaget møtte mye motstand.

Viskum har flere ganger skapt debatt ved å vise samtidskunst som provoserer. Til daglig driver han Vestfossen Kunstlaboratorium, der døde rotter, karikaturtegninger og spesielle selvportretter har fått mye medieomtale.

Les også:

Viskum er spent på hvordan lokalbefolkningen tar imot verdens høyeste sokkel.

– Jeg håper og tror denne får en litt bedre mottakelse enn det andre forslaget mitt. Denne er ren, pen og moderne. Selv om den blir så høy at det er vanskelig å forestille seg, avslutter Viskum.

Rundkjøring

En stor haug med armeringsjern, prydet med en jernbanevogn, tre biler, fragmenter fra resirkulerte biler og en ku. Slik så Morten Viskums forrige forslag ut.

Foto: Illustrasjonsfoto: Morten Viskum