Verdens eldste bartebror

November er blitt bartens måned. Menn over hele verden lar barten gro for å sette fokus på kreftsaken. Men, ingen er så gammel som 107 år gamle Carl Falck.

Norges eldste mann deltar i Movember

– Jeg ser den ikke så godt, men jeg kjenner at det er en bart som er underveis, sier 107-år gamle Carl Falck. Han er en av tusenvis av norske menn som denne måneden legger barbersakene på hylla for å støtte kampen mot kreft.

– Jeg tror ikke den blir så flott. Hårveksten er for dårlig, sier Carl Falck på Majorstutunet bo- og behandlingssenter. Når man er blitt 107 år er det litt tynt mellom hårene.

Likevel er han en tusenvis av norske menn som i disse dager gror bart. Aksjonen heter Movember og skal øke oppmerksomheten og samle inn penger til prostata- og testikkelkreft. En slags rosa sløyfe-aksjon for menn.

Hadde bart på 30-tallet

Det er ikke første gang Falck har latt barten gro. Da han kom hjem til Norge etter et opphold i England som 25-åring, hadde han anlagt bart.

– Det vakte oppmerksomhet, for det var svært uvanlig å ha bart i Norge på den tiden. Jeg ble som en trendsetter, kan du si. Den var ikke mørk dessverre, så den tok seg ikke så godt ut, sier Falck, som etter hvert kvittet seg med den lyse barten.

Falcks far hadde også bart. En skikkelig snurrebart.

– Den var virkelig imponerende. Jeg skulle gjerne hatt en slik en, men det er mye jobb med bart. Den skal klippes og stelles, så det er ikke for alle.

Møtte Movember-grunnlegger

Carl Falck og Adam Garone, en av Movember's grunnleggere, møttes.

En av Movember's fire grunnleggere, Adam Garone, ba spesielt om å få møte verdens eldste bartebror da han besøkte Oslo.

Foto: Fredrik Buer / NRK

Adam Garone er en av Movember-aksjonens fire grunnleggere. Da han skulle på Norges-besøk, ba han spesielt om å få møte Falck. Mandag møttes de to bartebrødrene på Majorstutunet bo- og behandlingssenter.

– Jeg synes det er fantastisk og det er en ære for meg å møte han. Han er den eldste mannen i Norge og den eldste bartebroren i verden. Movember handler om å bedre menns helse og jobbe for å øke levealderen for menn og det er Carl et enestående eksempel på, sier Garone.

Han ville også vite om Falck hadde klart å inspirere flere på sykehjemmet til å anlegge bart.

– På Majostutunet bo- og behandlingssenter bor det mest kvinner og de har som oftest ikke bart, sier Falck med et smil.

– En gimmick

– Movember har lykkes i å skape oppmerksomhet om en kreftform menn sjelden snakker om, og det gjøres med et glimt i øyet, sier professor i kommunikasjon og ledelse ved BI, Peggy Simcic Brønn.

Men, er ikke dette bare en gimmick?

– Jo, det er en gimmick, men en gimmick som bidrar til noe positivt. Frivillige organisasjoner som Kreftforeningen trenger oppmerksomhet. Movember har klart dette, og de har klart å få med seg mennene. Dette er uvanlig, sier Brønn.

Kvinner har hatt Rosa sløyfe-aksjonen, nå har mennene fått Movember.

– Aksjonen Movember lykkes, mye fordi alle menn kan gjøre det. Du må ikke løpe, eller gå rundt med bøsser. Det er en enkel måte å engasjere seg og vise at man støtter en sak, sier Brønn.

Stor giverglede

Peggy Simcic Brønn, Professor BI

Peggy Simcic Brønn, er professor i kommunikasjon og ledelse ved BI. Hun mener movember-aksjonen er vellykket fordi den skaper engasjement og oppmerksomhet om et tema vi ikke hører så ofte om.

Foto: BI

Brønn, som opprinnelig er fra USA, er imponert over nordmenns giverglede.

– I Norge bombarderes vi nærmest av ulike ideelle organisasjoner som ønsker penger. Vi er et lite land og mange ønsker støtte. Likevel er givergleden blant nordmenn stor.

Innsamlingsaksjoner knyttet til kreftsaken har vist seg å være populære. I 2013 ble det gjennom Movember i Norge samlet inn ca 7,6 millioner kroner til kreftforskning. Totalt registrerte 21 773 bartegroende menn seg i Norge i fjor.

– Nesten alle kjenner noen, eller har en i familien som har vært rammet av kreft. Derfor er det lett å støtte aksjoner som går til denne sykdommen.

Pengene skal gå til forskning

Kreftforeningen er Movember-aksjonens faglige samarbeidsparter i Norge. 70 prosent av overskuddet som samles inn i Norge går til norske forskningsprosjekter for prostatakreft. De resterende 30 prosent går til Global Action Plan som gir støtte til forskningsprosjekter i hele verden.

Midlene fra årets Movember skal gå til forskning på nye biomarkører for prostatakreft som kan skille aggressiv prostatakreft fra prostatakreft som menn kan leve med. Ved å identifisere hvem som har hvilken kreftform kan alle som ikke har den aggressive formen slippe å gå gjennom unødvendig behandling og bivirkninger.