Hopp til innhold

Nå kan svenskehandelen bli mye dyrere

Svak norsk krone gjør shoppingen mer kostbar, mens eksperter tror du snart må ut med 104 norske kroner for en svensk hundrings.

Grensehandel

DYRT: En handlekurv på grensa kan brått bli dyrere, hvis ekspertens prognoser slår til. Da kan det koste 104 norske kroner for en svensk hundrelapp.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Prisene på klær og sko steg overraskende mye i august, og eksperter tror det vil bli dyrere utover høsten. Det samme blir trolig svenskekrona.

Vanligvis billigere

De siste månedene har den norske kronen svekket seg kraftig mot de fleste valutaer, noe som gjør klær, sko og andre importvarer dyrere.

Torsdag ble markedet overrasket av tallene for prisstigningen i forrige måned, skriver Dagens Næringsliv.

– Prisene stiger med en prosent fra juli til august, mens det vanlige for august er at prisene faller en god del. De siste ti årene har vi hatt en prisnedgang på rundt en prosent på grunn av salg. Men her er det kronesvekkelsen som slår inn, sier seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til avisen.

Haugland var blant flere eksperter som trodde prisstigningen skulle bli lavere enn tallene fra Statistisk sentralbyrå viser. Sjefanalytiker Eric Bruce i Nordea Markets tror norske forbrukere må ha opplevd det dyreste sommersalget på 20 år. Han påpeker at prisene for klær og sko i august vanligvis er 7,5 prosent lavere enn i mai. I år falt de med kun 3,5 prosent.

Norsk krone under press

I vinter må du ut med 104 kroner for en svensk hundrelapp, tror meglerhuset SEB, skriver samme kilde. Det tror at den historisk svake krona bare vil bli svakere.

Det kommer frem fra en rapport som meglerhuset la frem tidligere denne uken.

– Det er for tidlig å konkludere med at den norske veksten har bunnet ut etter nedgangen i oljeprisene, ettersom ledende indikatorer fortsetter å signalisere svakere utsikter, skriver analytikerne i oppdateringen.

Derfor tror de at kronen fremdeles vil være under press.

– For at verdien skal sparkes i gang må oljeprisene stabiliseres og Norges Bank må også avstå fra å kutte renten. Det er for tidlig å utelukke slike risikofaktorer, står det i rapporten.

Dagens Næringsliv skriver videre at 100 svenske kroner koster cirka 98 kroner i dag, men dette vil stige utover høst og vinter.

I høst må man trolig betale102 norske kroner for 100 svenske. Mens du til vinteren kanskje må betale så mye som 104 norske kroner for en svensk hundrings. Det har ikke skjedd siden 1992