Venstrevridd fest

Hva har Angelina Jolie til felles med Kurt Nilsen, Bill Clinton og Kåre Conradi? Og hvorfor har de god grunn til å feire i dag?

Angelina Jolie
Foto: Francois Mori / AP

I tillegg til å være kjendiser er de også venstrehendte.

Og nettopp i dag, 13 august, er de venstrehendtes dag.

Mellom 10 og 12 prosent av alle mennesker i verden skriver, spiller gitar og server med venstrehånda. I Norge vil det si at drøyt en halv million mennesker foretrekker å bruke venstrehånden i det daglige.

Ikke tilrettelagt

Du har kanskje ikke tenkt over at alt fra sakser til kniver, boksåpnere, permer og tastaturer er tilpasset og utviklet for høyrehendte. Det har skapt mye trøbbel for den skjulte, venstrehendte minoriteten:

- De venstrehendtes behov i et høyrehendt samfunn er ofte blitt neglisjert, noe som spesielt har rammet barn innen skoleverket, sier Haakon Mack Overvaag som driver et nettsted som har spesialisert seg på salg av venstrehendte produkter.

Arv eller miljø?

Gamle amerikanske kartlegginger av ulike aldersgrupper viste at andelen venstrehendte sank dramatisk etterhvert som alderen økte. Dette fikk ivrige forskere til å trekke den forhastede konklusjonen at venstrehendte døde mye tidligere enn andre mennesker.

Årsaken er trolig heller at venstrehendte før i tiden ikke fikk lov til å skrive med den hånda de ville. Istedet ble de tvunget til å skrive med høyrehånda. Kanskje ikke en veldig god idé. Alt tyder nemlig på at folk blir født enten høyre- eller venstrehendte, og at arv spiller en stor rolle

- Omlag 26 prosent av barn som har venstrehendte foreldre blir nemlig venstrehendt, mens ni prosent av barna til høyrehendte ender opp venstrehendte, sier Overvaag.

Kreative sjeler

Kunstnere er tilsynelatende overrepresentert blant venstrehendte. Picasso, Michelangelo og Leonardo da Vinci er bare noen eksempler. Det har gitt grunnlag for teorier om at folk som bruker venstrehånden til å skrive med er mer kreative enn andre:

- Hver gang du skriver, kaster ball eller pusser tennene med høyre hånd, bruker du venstrehjernen, slik at den får mer trening. Da er det jo lett å tenke seg at høyrehendte blir ekstra flinke til ting som kontrolleres av venstrehjernen, som for eksempel språk og regning. Samtidig mener mange at venstrehendte er ekstra musikalske og kreative, siden det vanligvis er høyrehjernen som jobber med slikt, forklarer Overvaag.

Den vitenskapelige debatten rundt denne teorien er imidlertid langtfra avklart.

I den store sammenhengen...

Selv om venstrehendte er i mindretall blant mennesker, er situasjonen en helt annen i dyreverdenen. Både primater, katter og isbjørner foretrekker å bruke venstrehånda.

(kilde: Wikipedia)