Venstre krever kommunale Oslo-vakter i sommer

Venstre krever egne Oslo-vakter for å forhindre voldtekt og kriminalitet i hovedstaden.

Grünerløkkas gater

Oslo-vaktene kan blant annet bli plassert på Grünerløkka i Oslo. Venstre mener en slik vaktordning må gjennomføres i nært samarbeid med politiet.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

– Oslo kommune må også ha egne ansatte som er i byen for å skape trygghet, sier gruppeleder for Venstre i bystyret, Ola Elvestuen.

Les også: - Det er ikke trygt å gå hjem alene

I reviderte budsjettforhandlinger tar partiet til orde for kommunalt vakthold allerede til sommeren. Elvestuen sier at de siste overfallsvoldtektene i Oslo viser at Venstre-kravet er på sin plass.

Ola Elvestuen

Ola Elvestuen.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

– I utgangspunktet har vi behov for mer synlig politi. Det har vi ikke. Men vi må gjøre mer for å skape trygghet. Nå har vi hatt mange episoder med overfallsvoldtekter. Om dette tiltaket vil gjøre nok for å bidra til å redusere dette, er vanskelig å si, men det er ett bidrag til å gi en større grad av sikkerhet i Oslo, påpeker Elvestuen.

Les også: Langt fra målet om mer politi

– Nært samarbeid med politiet

Han forklarer at de kommunale vaktene skal ha som oppgave å være til stede i bybildet og observere det som skjer. Venstre ønsker at Oslo-vaktene skal ha et nært samarbeid med politiet.

– Tidligere hadde Oslo parkvakter. Oslo-vaktene vil være en videreføring av dette, men vi vil gi de et bredere mandat. Ingenting tyder på at det vil være nok politi til å kunne ha nok tilstedeværelse i byen i årene framover. Derfor trenger vi en permanent ordning med Oslo-vakter i et nært samarbeid med politiet, sier Elvestuen.

I utgangspunktet har vi behov for mer synlig politi. Det har vi ikke. Men vi må gjøre mer for å skape trygghet.

Ola Elvestuen, Venstre

Vil være fleksible

Oslo-vaktene kan være tidligere politifolk eller vektere.

– Vi må prøve å få til dette allerede i sommer. Da må vi være fleksible. Men det må være helt tydelig at det er Oslo kommune som skaper denne tilstedeværelsen, sier Elvestuen.

Les også: Etterlyser mann for to voldtekter

Venstre-politikeren tror de vil komme langt med åtte millioner kroner til prosjektet. Han vil plassere vaktene i de områdene der det er mest nødvendig, og regner med at politiet kan komme med innspill til hvor vaktene bør være.

- Politiets jobb å holde ro og orden

Sigve Bolstad

Sigve Bolstad.

Foto: Kjetil Grude Flekkøy / NRK

Leder av Oslo politiforening Sigve Bolstad er glad for at Venstre ser behovet for mer synlig politi i gatene, men han er skeptisk til at så å si hvem som helst kan ta på seg jobben.

– Politiet i Norge er et av verdens beste politi, med meget god grunnopplæring. Det er viktig at politiet kan gjøre jobben sin når de møter publikum. Det er vår jobb å holde ro og orden i samfunnet, og hvem som helst kan ikke ta på seg de oppgavene, sier Bolstad.

Han er enig i at oslopolitiet har for dårlig med ressurser til å gjøre den jobben Venstre etterlyser. Likevel er han skeptisk til rask kursing av vektere.

– Jeg ønsker ikke å henge ut noen. Det finnes mange flinke vektere. Men det blir for enkelt hvis man bare kan ta et kurs på noen få uker for å jobbe som politi.