Venstre til venstre?

Venstre har takket ja til å møte Arbeiderpartiet til uformelle samtaler om konstitueringen av bystyret i Oslo.

Kjell Veivåg og Rune Gerhardsen
Foto: Venstre/Scanpix

Det sier Arbeiderpartiets Rune Gerhardsen til Østlandssendingen.

Venstre har tidligere i dag ikke utelukket et samarbeid med Arbeiderpartiet etter bruddet på borgerlig side.

Venstres Ola Elvestuen svarer slik på spørsmålet om bruddet åpner for et samarbeid med venstresiden:

- Vi må nå gå tilbake til eget styre for å finne ut hvilken strategi vi skal følge fremover. Vi må nå se på de eventualiteter og de sammensetninger som er mulig på neste onsdag for å få en god konstituering i bystyret.

Vil på nytt ta initiativ

Dermed er tonen fra Venstre adskillig mer positiv enn den var tidligere i uken, da Elvestuen avviste invitasjonen fra Rune Gerhardsen om samarbeid .

Arbeiderpartiet i Oslo vil nå på nytt ta initiativ til et samarbeid med Kristelig Folkeparti og Venstre i bystyret.

- Vi har invitert både Venstre og KrF til det vi har kalt uforpliktende samtaler. Den invitasjonen står ved lag, og vi har avklart at vi skal møtes. Tidspunktet er ikke avklart, men jeg ser frem til det for å se om det er mulig å tenke litt annerledes både når det gjelder bystyrets konstituering og et politisk grunnlag for det jeg har kalt et sentrum-venstre-grunnlag, sier Rune Gerhardsen.

 

- Det finnes et alternativ

Sent i går kveld sa Gerhardsen at ordfører Svenn Kristiansen nå må sondere terrenget og finne ut hva slags byråd det egentlig er grunnlag for.

- Og da må ordføreren være ordfører og ikke Frp-politiker. Han bør nå ta en runde med partilederne for å utrede det landskapet som ligger. Vi har vært veldig tydelige på at det finnes et alternativ til det sittende byrådet. Det finnes et godt politisk grunnlag for å lage et fundament for en god Oslo-politikk i det jeg kaller venstre-sentrum-samarbeid, sier Gerhardsen.

Han vil selv ta et nytt initiativ overfor mellompartiene.

Treffes i morgen

- Invitasjonen har allerede gått ut, men vi treffes jo i morgen, så da vil vi konkretisere dette.

I likhet med Arbeiderpartiet gjør SV det klart at de kan komme til å støtte Venstres Kjell Veivåg når bystyret skal velge ordfører onsdag.

- Kjell Veivåg er en god kandidat som ordfører. SV har også en god kandidat i Marianne Borgen, men vår dør er åpen. Vi ønsker nå samtaler med flere partier, sier SVs gruppeleder i bystyret, Knut Even Lindsjørn.

Han er også åpen for et samarbeid med Venstre.

- Vi har også tidligere invitert Venstre til et samarbeid. Vi vet at på kulturpolitikken, sosialpolitikken og miljøpolitikken ikke minst, finner vi ofte sammen. Her er det absolutt muligheter dersom Venstre ønsker det.

Støtter Veivåg som ordfører

Både Arbeiderpartiet og SV vil gi Venstre ordføreren i bytte mot et sentrum-venstre-samarbeid om byråd. Og Ap kan være villig til å sette inn Kjell Veivåg som ordfører på onsdagens bystyremøte selv uten en slik byrådsavtale.

- Slik det ligger an nå, blir verken Svenn Kristiansen eller Fabian Stang ordfører i Oslo, understreker Gerhardsen.

Det ble ingen avklaring i ordfører-striden i Oslo i møtet i bystyrets valgkomité i formiddag.