Hopp til innhold

– Mennesker som ikke skjønner bedre er vanskelig å kommentere

Fiskerne på Hvaler mener Venstres forslag om forbud mot dypvannstråling i Oslofjorden er helt bak mål.

Venstre vil ha slutt på dypvannstråling i Indre Oslofjord. De mener det er eneste løsning for å redde fiskebestanden i fjorden. Fiskerne mener forslaget er helt bak mål:

Vil ha slutt på dypvannstråling

Venstreledere fra partilag rundt hele fjorden demonstrerte i går mot bunntråling.

Per Magnus Finnanger Sandsmark fra Østfold Venstre mener at bare et forbud kan redde fiskebestandene i Indre Oslofjord.

– Vi ønsker forbud mot bunntråling i Oslofjorden, så vi ikke skraper sjøbunnen for fisk og andre sjødyr. Særlig stedbundet fisk som sei og torsk holder nesten på å dø ut i fjorden. I Øresund har man gjort tilsvarende grep, og det har hjulpet veldig godt, sier Sandsmark til NRK.

– Må ta grep

Slik foregår botntråling

Venstreledere vil ha slutt på bunntråling i Oslofjorden.

Foto: Illustrasjon: Havforskningsinstituttet

Han er ikke redd for å få yrkesfiskerne på nakken med dette utspillet.

–Det synes jeg er helt forståelig. Jeg vil gjerne i samtale med fiskerne, slik at vi finner gode løsninger. Det blir stadig mindre fisk i Oslofjorden, og da må vi ta gode grep som gjør at det vil være fisk i fremtiden også.

Øyvind Johansen

Fisker Øyvind Johansen på Hvaler.

Foto: Odd Skjerdal/NRK

Men det er nettopp fiskerne Finnanger Sandsmark får på nakken - i alle fall fiskerne på Hvaler.

– Ja... Det er ikke så godt å si. Sånne mennesker som ikke skjønner bedre enn det her.. Det blir litt vanskelig å kommentere synes jeg, er Øyvind Johansens reaksjon på forslaget om forbud.

Per Magnus Finnanger Sandsmark hevder at han støtter seg på klare resultater fra forskning når han uttaler seg om forbudet.

– Havforskningsinstituttet peker på at den viktigste årsaken til at det blir mindre fisk, er at man driver for mye med bunntråling i Oslofjorden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vil ha slutt på bunntråling i Oslofjorden

Eddy Robertsen fra Vestfold, Ola Elvestuen fra Oslo, Siri Engesæth fra Akershus, Rebekka Borsch fra Buskerud og Per-Magnus Sandsmark fra Østfold demonstrerte i går mot bunntråling.

Foto: Henriette Mordt / NRK

– Valgflesk

Forsker ved Havforskningsinstituttet i Bergen, Guldborg Søvik, sier imidlertid at det ikke er gjort nok forskning på området.

– Det har blitt gjort en del når det gjelder torsk. Men det er for det meste reketrålfiske som foregår inne i Oslofjorden, og der er det gjort alt for lite forskning. Vi vet litt om bestandsstrukturen, men det er ikke så mye mer enn det vi vet, sier hun.

Søvik mener at et forbud mot bunntråling vil bety slutten på rekefisket slik vi kjenner det i Norge i dag.

– Det gjør det. Alt rekefiske i Norge i dag foregår med trål. I Canada og USA har man utviklet teinefiske etter reke, noe som er en mye mer skånsom fiskemetode, men det er foreløpig ikke tatt i bruk i Norge, sier Søvik.

– Vi skjønner at det er en slags propaganda mot det vi driver med. Det er vel bare noe valgflesk de prøver seg på. Men det er klart, de er jo grønne, så da vil de vel bare ha grønlandsreker, smiler Øyvind Johansen.