Hopp til innhold

Venner samlet seg for å ta farvel med Kim Friele: – Vi savner henne veldig

Ordføreren i Hol mener Kim Friele har løftet takhøyden i hele Norge. Mandag møttes venner i hjembygda Geilo for å følge bisettelsen i Oslo domkirke.

90-årsklubben på Geilo følger bisettelsen fra Oslo.

90-årsklubben på Geilo fulgte med da Kim Friele ble bisatt i Oslo.

Foto: Caroline Utti / NRK

Langs et bord på Velferdssenteret på Geilo sitter fem venner av Kim Friele. De tilhører 90-årsklubben. Friele var en hyppig gjest og gledesspreder her gjennom mange år.

Mandag formiddag samlet de seg igjen, slik de ofte gjør, men denne dagen for å følge bisettelsen av Kim Friele fra Oslo domkirke.

– Det er rart at hun ikke er her. Vi savner henne.

Malene og Odd Kristian Skulstad.

– Jeg har en bamse her jeg fikk av Kim da jeg ble 93 år gammel. Den sitter i sofaen og den ser jeg på hver eneste dag, sier 96 år gamle Agnes Grøvo.

Bamsen Agnes fikk til bursdagen for tre år siden er med.

Agnes Grøvo (96) fikk bamse av Kim Friele i bursdagspresang for tre år siden.

Foto: Caroline Utti / NRK

Friele bodde de siste 30 årene både på Haugastøl og Geilo.

Feiret jul

– Vi savner henne veldig. Vi så henne nesten hver dag og ofte leste hun fra bøkene sine. Hun fortalte hvordan hun følte det og hvordan det var, helt fra hun var en liten jente og oppover, sier Grøvo før hun fortsetter. – Hun vil bli savnet, ja.

Julaften i fjor var Kim Friele hjemme hos ekteparet Skulstad. Det har hun vært mange ganger tidligere, men i år blir det ikke noe julebesøk.

– Det er rart at hun ikke er her. Vi savner henne, sier Malene og Odd Kristian Skulstad.

Kun 600 personer

Homopioner Kim Friele ble mandag formiddag bisatt fra Oslo domkirke. Mange hadde ønsket å ta farvel med Friele, men på grunn av koronatiltak måtte Oslo domkirke sette begrensninger på antallet. Det var derfor plass til maksimalt 600 fordelt på tre kohorter.

– Friele har løftet takhøyden veldig, ikke bare i Hol kommune, men i hele Norge. Hun var en utadvendt person, som stod for det hun mente, og gav mye av seg selv til lokalsamfunnet, sier Petter Rukke, ordfører i Hol.

Petter Rukke

Petter Rukke er ordfører i Hol kommune. Han mener Friele har løftet takhøyden i hele landet.

Foto: Caroline Utti / NRK

Første som stod frem

Kim Friele, som egentlig het Karen-Christine Friele, ble født i Bergen 27. mai 1935. Hun bodde store deler av livet i Oslo, men flyttet etter hvert til Geilo, der hun bodde fram til sin død.

Hun ble i 1963 den første som sto offentlig fram som lesbisk i Norge.

– Jeg tror ikke vi i 2021 kan forestille oss hva det ville si å gjøre det hun gjorde da hun stod opp mot det som var lovfestet. At folk ikke kunne elske den de elsket. Hun har stått i en kamp med noen utrolige belastninger, men hun har stått oppreist. Hun har forandret Norge og da er det verdt det at vi viser henne den verdigheten i dag, sier statsminister Jonas Gahr Støre til NRK.

Friele sto i spissen for kampen mot straffelovens paragraf 213, som kriminaliserte homofili. Loven ble avskaffet i 1972.

Hun var dessuten sterkt medvirkende til at homofili ble strøket som psykiatrisk diagnose i 1977, samt at straffelovens paragrafer mot rasisme, inkludert diskriminering basert på seksuell legning, ble innført.

Friele ble tildelt en rekke priser og utmerkelser i løpet av sitt liv, blant annet Fritt Ord-prisen. I 2000 ble hun også utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.

På slutten av 1970-tallet innledet hun et forhold med Wenche Lowzow, som var landets første åpent homofile stortingspolitiker. Da Lowzow døde i 2016, 90 år gammel, hadde de to fått nesten 40 år sammen.

Friele sovnet stille inn om kvelden mandag 22. november, 86 år gammel.

Flere nyheter fra NRK Buskerud