Hopp til innhold

Vender ryggen til Mekka

Muslimske miljøer er provosert over kunstner som fremstiller seg selv som Muhammed. SE VIDEO: VISKUM PROVOSERER MUSLIMER

Morten Viskum
Foto: Harald Inderhaug / NRK

Det er kunstneren Morten Viskum fra Vestfossen som provoserer igjen. Denne gang er det de muslimske miljøene som føler seg støtt etter at han laget en kunstinstallasjon av seg selv som bedende muslim med ryggen til ordet Mekka i neon.

Kunstverket heter "Sønn av Abdulla", og blir tolket som at Viskum fremstiller seg selv som Muhammed. Abdullah er navnet på profeten Muhammeds far.  Og Viskum venter seg reaksjoner.

- Jeg har jo opplevd reaksjoner på min kunst før. Det som er interessant for meg som kunstner, er å se forandringen blant publikum. Og forskjellen på de som mener noe om dette ut i fra det de leser og hører, og de som faktisk kommer og ser, sier han.

Neonskilt og esel

Viskums nye installasjon i Arena Vestfossen viser en voksdukke av ham selv i bønnestilling med ryggen mot Mekka. Muslimenes hellige by Mekka har han fremstilt som et lysende neonskilt som henger på veggen. Et utstoppet esel står vendt mot Mekka.

 

Morten Viskum
Foto: Harald Inderhaug / NRK

Foran voksdukken av Viskum ligger Koranen rett på gulvet, men etter reaksjoner fra muslimer, er den hellige boken fjernet inntil videre.

Hvorfor sitter du med ryggen mot Mekka?

- Det er en del av kunstverket. Når det er sagt så er det jo ikke sikkert at Mekka er i den retningen skiltet er eller i den retningen jeg ber, sier han.

Han sier at han bare har fremstilt seg selv som sønn av Abdullah og ikke noe mer.

- Jeg håper at en kan bygge broer og ikke murer mellom muslimer og kristne, og skape konstruktive debatter, sier han.

Viskum er kjent for kunstinstallasjoner som rotter på glass, og for å ha malt bilder med en død hånd. Deler av kunsten hans har vakt så sterke reaksjoner at han tidligere har mottatt drapstrusler.

 

Morten Viskum
Foto: Harald Inderhaug / NRK

Leder av Drammen innvandrerråd Ali Duymaz er selv muslim, og han er ikke så veldig opprørt.

- Jeg har vært i kontakt med Viskum, og spurte han hva dette var. Han forklarte hva han mente, og vi snakket godt sammen. Jeg reagerer mer på hvordan media fremstiller dette, sier han.

Duymaz mener at det at det står Mekka bak han så må ikke det bety at det er Mekka akkurat der.

- I kunstverket sitter voksfiguren og leser i Koranen, det er noe annet enn å be. Jeg ser på dette som en reklame for Koranen, sier han.