Redd for å søke feil? Senk skuldrene

Ikke vær så redd for å velge feil når du skal på videregående skole. Det ordner seg, beroliger ekspertene.

Tiendeklassinger ved Haugeåsen ungdomsskole

KLARE: Disse fire har bestemt seg for hva de skal gjøre fra høsten. Fra venstre: Sebastian Knutsen, Miriam Hauge, Emilie Johansen og Henrik Johansen.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Det har ikke vært lett, men nå har jeg endelig bestemt meg, smiler Henrik Johansen.

Han er en av 75.000 10. klassinger som skal søke videregående skole.

– Går seg til

Mange som er innom rådgiver Annette Myhra ved Haugeåsen ungdomsskole er bekymret for å velge feil når de nå skal ta steget fra ungdomsskolen til videregående skole.

Annette Myhra

ORDNER SEG: Annette Myhra er rådgiver ved Haugeåsen ungdomsskole og har i lang tid hjulpet elever med å treffe riktig valg. Hun mener det ikke er så farlig hvis man bommer på valget nå.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Hvis du velger feil, så gjør ikke det noe. For det første har du rett til ombytte, men da har du brukt den ene retten du har.

Hun mener det er viktig å senke skuldrene og ikke stresse.

– Jeg tenker at hvis du har «rotet» bort et år, så gjør ikke det noe hvis du finner ut av det og havner på rett hylle etter omvalg. Det går seg til, og det ordner seg. Det er mange veier frem, forteller hun.

Emilie Johansen er en av dem som synes det har vært vanskelig å velge og har nå søkt seg til science.

– Jeg er litt lei skolen, og dette er noe annet med nye, spennende ting. Jeg har også vært usikker på om jeg klarer det, men jeg kan bytte hvis det ikke går, forteller hun.

Søknadsfrist videregående skole

GODE RÅD: Alle elevene ved Haugeåsen ungdomsskole har søkt seg til videregående skole og har vært i tett dialog med rådgiver Annette Myhra. Her er Disse fire har bestemt seg for hva de skal gjøre fra høsten. Fra venstre: Sebastian Knutsen, Miriam Hauge, Emilie Johansen og Henrik Johansen.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Sto mellom idrett og mat

Miriam Hauge forteller at hun har gått mange runder med seg selv.

– Nå har jeg søkt på studiespesialisering og Europalinje og føler at det er det rette, sier hun.

For Sebastian Knutsen har valget stått mellom idrett og mat. For han er en ivrig hockeyspiller samtidig som han er veldig glad i å lage mat. Nå har han bestemt seg for at kokk er førstevalget.

– Jeg liker å lage mat og har allerede fått meg jobb ved siden av skolen, sier han.