Hopp til innhold

Narkoselgerne blir skremt bort

– Vi ser at personer vi tror driver med narkosalg forlater områdene når de ser vekterne, sier kommunikasjonssjef i vekterselskapet G4S.

Video nsps_upload_2009_8_6_20_31_7_1884.png

Kommunale vektere skal få narkotikaselgere til å forlate områdene langs Akerselva.

Foto: Nyhetsspiller

Maria Conradi

Kommunikasjonssjef i G4S, Maria Conradi.

Foto: G4S
Rute knust på McDonalds Grunerløkka

Knust rute på McDonalds på Grünerløkka. De kommunale vekterne skal nå gjøre gatene tryggere i området.

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK

To uker med patruljerende vektere i boligområdene på Grønland og Grünerløkka, samt langs Akerselva har ført til at flere narkotikaselgere forlater de belastede områdene.

– Vi ser at noe av den uønskede aktiviteten i disse områdene forsvinner når vekterne er tilstede, sier kommunikasjonssjef i G4S Maria Conradi.

Vekterne startet å patruljere områdene 9. september, og ifølge Aften viser statistikk fra de to første ukene at narkotikaselgerne blir skremt bort av vekterne.

– Kjøperne vil heller ikke bli sett

Vekterne registrerer selv alle hendelser, og har så langt skremt bort 355 personer de tror driver med narkosalg.

Vekterne er innleid av Oslo kommune, som har satt av 5,5 millioner kroner til prosjektet. Også i 2009 ble et tilsvarende prosjekt innført, men avsluttet etter få måneder fordi bydelen sa nei til å forsette med ordningen.

– Det vi så i 2009 var at vekternes tilstedeværelse stresset narkoselgerne. Vekterne gjør også funn av narkotika som går utover omsetningen deres, og da fant de tilslutt ut at dette ikke var et sted å være. Heller ikke kjøperne ønsker å bli observert, sier Conradi.

Mens vekterne patruljerer plukker de også opp sprøytespisser, søppel og kan slå følge med personer som føler seg utrygge.

Flytter narkosalget til andre områder

Arne Johannessen

Leder i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Vekterselskapet G4S sier de antar at narkotikaselgerne bytter område, når de ikke får gå i fred langs Akerselva eller på Grünerløkka og Grønland lenger.

Politiets Fellesforening har tidligere utrykt bekymring over at de private vekterne kan føre til en falsk tryggehtsfølelse.

– I stedet for vektere burde kommunen heller ha satt inn mer politi i gatene, sa lederen i Politiets Fellesforbund Arne Johannessen til NRK i august, før ordningen ble iverksatt.

G4S sier at de samarbeider svært godt med både kommunen og politiet.

– Politiet er svært raskt på pletten når det er behov for det, sier Conradi.