Hopp til innhold

Veien ut av A-gjengen

Arash (25) forteller om livet som gjengmedlem i Oslo med damer, biler, makt og penger. Nå har han fått nok.

Arash Arani Shariati
Foto: NRK

Han valgte side i Oslos gjengmiljø etter å ha fått mange fiender på den andre siden.

Nå sitter han på Ullersmo, dømt for vold, kidnapping, tortur og brudd på narkotika- og våpenloven.

- Jeg har sittet 17-18 måneder i fengsel, og hva har jeg nå. Jeg hadde tre biler og to leiligheter før jeg fylte 23 år. Hva har jeg nå, ikke en dritt, sier Arash.

- Så ingen annen utvei

- Jeg var medlem av Young Guns, også kjent som A-gjengen. Jeg ble kjent med dem for noen år siden. I 2003 ble jeg siktet for et ransforsøk med skytevåpen. En fra den rivaliserende gjengen ble skutt. På den tiden var jeg ikke gjengmedlem, men jeg gikk mye på anabole steroider, ingen skulle se ned på meg eller tråkke på meg, forteller Arash.

Les også:

Her er Oslos underverden

Tre nye tatt etter gjengoppgjør

Han sier han ikke så noen annen utvei enn å bli gjengmedlem.

- Etter det fikk jeg mange fiender. Jeg følte at det var meg mot 50 personer. For å balansere det ble jeg kjent med motparten, A-gjengen, forteller han.

Livet hans var preget av dop, og kriminalitet for å finansiere forbruket.

- Når jeg tenker tilbake er jeg veldig glad for at jeg ble satt i fengsel. Det kunne gått mye verre. Det kunne blitt livstid ved at jeg hadde drept noen eller jeg kunne dødd selv, sier han.

- Tror du at du kunne drept noen?

- Det tror jeg, eller det vet jeg. Jeg var ikke redd for noen og viste ingen respekt. Det eneste jeg tenkte på var status, respekt og mer penger, forteller Arash.

Hør: Livet i A-gjengen og veien ut

(Saken fortsetter under)

- Gjengen var min andre familie

Han forteller at han hadde en sentral posisjon i gjengmiljøet.

- Når du er medlem av en gjeng kan du fort bli trukket inn i saker som du ikke har hatt noe med å gjøre. Det var det som skjedde med meg. I løpet av cirka åtte måneder ble jeg arrestert og siktet for tre drapsforsøk, selv om jeg ikke hadde noe med det å gjøre, sier han.

I gjengen var det svært tette bånd og trygghet.

- Å komme seg inn i en gjeng er veldig lett. Men det er vanskelig å komme seg ut. De fleste har jeg gjort veldig mye med, vi har spist sammen, tjent penger sammen og vi har slåss sammen. De har vært min andre familie. Jeg har følt beskyttelse og trygghet.

- Jeg skylder dem ingenting

Det var møtet med Tor Åge Marthinsen som fikk ham til å tenke annerledes. Thor Åge vokste opp som gategutt og kriminell i Tønsberg på 70-tallet. Han havnet i fengsel allerede som 14 åring, og har sonet til sammen 20 år og seks måneder i fengsel.

- Jeg har bestemt meg for å komme meg ut, det er bare to utganger av det livet jeg har levd - enten mer fengsel eller døden. Jeg er lei av å se meg bak ryggen hele tiden eller alltid gå med våpen, det er ikke et liv jeg vil fortsette å leve. For meg er det ikke noe problem å sitte i fengsel, men det går mest utover familien min. Derfor vil jeg trekke meg ut av det livet jeg har levd, sier han.

Om 16-17 måneder kan det bli snakk om prøveløslatelse.

- Frykter du å skulle ut på gaten igjen og si at du ikke vil være med i gjengen?

- Jeg føler ikke at jeg skylder dem noe eller at de skylder meg noe, sier han.

Les også: Knivstikking var gjengoppgjør

(Saken fortsetter under)

Tor Åge Marthinsen og Arash

Møtet med Tor Åge Marthinsen forandret alt for Arash.

Foto: NRK

- Ville være størst og sterkest

Thor Åge Marthinsen er i dag en av hovedpersonene bak organisasjonen Alfa og Omega som jobber aktivt mot unge innsatte i norske fengsler. Shariati jobber nå sammen med ham for å sørge for at andre ikke skal gjøre de samme feilene. Han har holdt foredrag for flere skoleklasser på Ullersmo.

Selv hadde han en trygg oppvekst med familie som stilte opp, fotball og skolegang, men som 16 åring begynte han med anabole steroider.

- Jeg ville være størst og sterkest ute på byen. Det førte til at jeg ble veldig aggressiv, var ofre ute i slåsskamper og sloss veldig mye. Etter hvert ble folk lei av oppførselen min, og ville hevne seg på meg. Siden da har jeg gått med skytevåpen på meg hele tiden, forteller han.

- Andre skal ikke gå i mine fotspor

Han håper å kunne jobbe med ungdom også når han kommer ut av fengsel.

- Jeg vil jobbe i Alfa og Omega-prosjektet for å hjelpe de unge til ikke å gå i mine fotspor. Jeg vet hvordan gjengene opererer, hvordan de rekrutterer og hvordan de utnytter og misbruker andre, sier Arash.

Han er glad for å gi slipp på gjengmiljøet.

- Jeg savner det ikke. I begynnelsen var det veldig spennende og veldig kult. Jeg tjente kjappe penger, hadde makt, fine biler, damer og leiligheter, sier han.

I dag forstår han ikke hvordan han kunne være så dum.

Les også: Her er Oslos underverden