Vegetarfestival i Halden

Fredriksten festning får enda en attraksjon i sommer.

Jens Petter Berget

INVITERER TIL VEGETARFEST PÅ FREDRIKSTEN FESTNING. - Jeg har ofte følt, at vegetarmat har lavere status i Norge enn i Sverige. Det er mye å hente for norske restauranter ved å tilby vegetarmat, og det kan gi restaurantene enda flere nye kundegrupper, sier Jens Petter Berget, som vil øke fokus på vegetarmat.

Foto: Rainer Prang/Privat / NRK

- Vi ønsker å sette fokus på mat og Halden. Kommende sommer lover vi en vegetarmatfest i fantastiske omgivelser.

Det skal skje i form av en vegetarmatfestival på Fredriksten festning, som vi håper mange ønsker å være med på, sier Jens Petter Berget, som er en av initiativtakerne til festivalen.

Les også:

Halden ved elva Tista

BIDRAG TIL POSITIVT FOKUS. Initiativtakerne håper festivalen vil bidra til at enda flere turister finner veien til Halden.

Foto: Rainer Prang / NRK

Positivt bidrag til Halden

Jens Petter Berget sier til NRK.no, at ideen om en vegetarfestival kom i et møte med Magne Rekstad, som driver overnattingsstedet Kaserna på Fredriksten festning, Festningskroa og restaurant Sjøbris ved gjestehavna i Halden sentrum.

- Bortsett fra fokus på vegetarmat i seg selv, mener vi at en festival med et slikt innhold kan bidra til å øke turismen i Halden ytterligere, sier Berget.

Han er verken kokk eller fanatisk vegetarianer, men jobber til daglig med markedsføring. Det å markedsføre en nyetablert festival i Halden gleder han seg til.

- Vi er opptatt av å få Halden på kartet, og jeg tror at en slik festival kan være et bidrag, i tillegg til mye av det andre spennende som skjer her i byen hvert år, sier han.

Les også:

Mat

BLI BEDRE KJENT MED MULIGHETENE. Initiativtakerne bak Vegetarfestivalen i Halden ønsker at folk skal bli kjent med de mange mulighetene, som ligger i begrepet 'vegetarmat'.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Ikke noe misjonsprosjekt

Vegetarismen går ut på at mennesket er skapt som planteeter og derfor bør leve av plantekost. Mange vegetarianere har også valgt livsstilen sin av helsemessige grunner.

En stor del er også vegetarianere av prinsipielle politiske eller filosofiske grunner, ofte ut fra en dyrevernstankegang, som ser det som moralsk galt å drepe dyr for å spise dem, eller ut fra ressursøkonomiske grunner.

Jens Petter Berget sier til NRK.no, at fokus på en slik festival kan være mange ting, men han understreker at det ikke er snakk om å drive noen misjonering for vegetarmat.

-Han er vegetarianer selv, og oppdager stadig at alt for få kjenner mulighetene, som ligger i vegetarmat.

- Det er svært mye spennende vegetarmat. Jeg fikk virkelig øynene opp for dette, da jeg besøkte restaurant Curtisen i Fredriksten festning, sier Berget og beskriver en festmiddag på Curtisen bestående av allskens lokale delikatesser blant fra skogen, i et vegetarmåltid.

- Det må ha vært verdens beste vegetarmat, sier han.

Ifølge Berget har heller ikke Curtisen lagt spesielt vekt på vegetarmat i sin meny, og restauranten i festningen føyer seg dermed inn i rekken.

- Jeg tror det er mye å hente for norske restauranter ved å tilby vegetarmat. Det kan gi restaurantene nye kundegrupper, sier han.

Allsang på grensen
Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX
Fredriksten festning, Halden

TURISTMAGNET. Rundt 300 000 personer besøker årlig de mange ulike arrangementene på Fredriksten festning. Nå kan festningsområdene vente seg innrykk av tilreisende som er eksklusivt opptatt av vegetarmat.

Foto: Rainer Prang / NRK

Festningen som kjøkken

Den 4. mai i år arrangeres det Vegetarfestival i Oslo.

Oslo-festivalen, som ble startet i 2010, er ikke den eneste av sitt slag i landet der vegetarianere møtes for å treffe likesinnede, smake nye produkter, spise mat, samt høre på inspirerede kokkekurs og foredrag.

Jens Petter Berget lover kokkekurs, foredrag, utstillinger og servering av ypperste klasse også for Halden-festivalens del, og peker også på at rammen rundt Vegetarfestivalen i Halden blir den aller beste.

- Fredriksten festning er en helt perfekt ramme for dette arrangementet, sier han.

Mye av vegetarfestivalen legges til Fredriksten kro, der uteplassen er god på den store gressletta foran bygningen, men hele festningen kan bli tatt i bruk som et spennende kjøkken.

- Vi starter opp denne sommeren, og vil helst ikke - bokstavelig talt - gape over for mye i det første året, sier Berget.

Men målet er i følge ham på sikt at vegetarfestivalen på Fredriksten festning skal bli så stor, at svært mange norske og utenlandske interesserte vil delta.

Lars Barmen lager Pizza Marinara

Andreas Myhrvold lager potetpuré