Hopp til innhold

Vedsalg til astma-besvær

Salget av ved øker kraftig og 2011 ligger an til å bli et nytt rekordår. Men samtidig som vedprodusentene jubler over økt salg og mer vedfyring, er astmatikerne desto mer bekymret.

Video Vedsalg til besvær

2011 kan bli et nytt rekordår for vedprodusentene. Men mer ved kan fort bety mer svevestøv og problemer for astmatikere.

Daglig leder i Ved 3, Geir Braathe.

Daglig leder i Ved 3, Geir Braathe er strålende fornøyd med ved-salget.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

Det er hektiske dager for vedprodusentene i Norge. Firmaet Ved 3 i Rygge har i alle år opplevd å bli utsolgt for ved.

For å møte den stadig økende etterspørselen, bygde bedrigften en helautomatisk vedfabrikk med både utendørs og innendørs tørking. 2011 ligger nemlig an til å bli nok et rekordår.

– På tross av en tidobling av produksjonen, så tror jeg vi går tomme også i år, sier daglig leder Geir Braathe.

LES OGSÅ:

Håper på mindre vedfyring

Odd Eugen Kristoffersen

Odd Eugen Kristoffersen er ikke like fornøyd med det økte vedsalget.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

Men det er ikke alle som er like fornøyde som det vedprodusentene er. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at hvert fjerde hjem her i landet fortsatt har gamle vedovner.

Røyken fra disse ovnene danner svevestøv, noe som plager astmatikere.

– Det er et problem så lenge de gamle ovnene er i bruk. Det sier seg selv, sier astmatiker Odd Eugen Kristoffersen fra Fredrikstad.

Og inntil flere husstander skaffer seg miljøvennlige ovner, håper astmatikere på mindre vedfyring.

–Det blir som å tenne et bål ute i skogen. Det er det samme problemet, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fyrer med ved

Vedfyring står for 60 prosent av svevestøvutslippene.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

Reduserte svevestøvet med 70 tonn i Oslo

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at utslippene av svevestøv ble redusert med 70 tonn da 8000 boliger i Oslo byttet ut sine gamle vedovner og erstattet dem med nye.

Tallene viser også at dersom alle gamle forurensende vedovner ble byttet ut vil dette føre til at svevestøvutslippene i hovedstaden ble redusert med hele 70 prosent, skriver Informasjonskontoret for farge og interiør på sine nettsider.

– I dag slippes det ut 42 000 tonn svevestøv totalt i Norge. Dersom alle de gamle ovnene hadde blitt redusert hadde tilsvarende utslipp vært 6000 tonn, sier markedssjef Rene Christensen i Jøtul til nettsidene.

LES OGSÅ:

Ikke like farlig

Feil fyring i gamle og dårlige vedovner fører til at ovnene spyr ut aske og svevestøv. Utslippene av svevestøv fra norske boliger økte med 14 prosent det siste året.

Vedfyring har dermed skylda for 60 prosent av svevestøvutslippene, noe som er mer enn forurensningene fra piggdekkbilister.

– Forurensningene fra vegtrafikken er likevel farligere fordi det er på bakkenivå. Utslippene fra vedfyring skjer gjennom pipa, et stykke over bakken. Dermed spres utslippet mer og det får ikke samme effekt på helsa, sier seniorrådgiver Roar Gammelsæter i klima- og forurensningsdirektoratet