Vasker sjøfugl på Vestlandet

Østfoldinger hjelper til med vask av sjøfugl på Vestlandet.

Sjøfugl med oljesøl
Foto: Jo Hjelle / NRK

Hundrevis av sjøfugler er nå tilgriset av olje etter katastrofen utenfor Fedje.

Nå reiser naturvernere fra Østfold vestover for å hjelpe til med vasking av sjøfugl. For østfoldingene har god erfaring med fuglevask etter fjorårets oljeutslipp fra Borregaard i Sarpsborg.

- Enorm naturkatastrofe

Sist vinter slapp Borregaard ut 12.000 liter olje i Glomma. Mye fugl ble tilgriset, og Naturvernforbundet arrangerte vask av fugl i en lagerhall.

70 frivillige hjalp til med å fange og vaske fugler, og Mona Larsen i Naturvernforbundet i Østfold var en av fuglevaskerne.

Nå vil hun dele sin erfaring med andre naturvernere og har reist til Fedje.

- Den ulykken vi hadde her i Glomma i 2006 var bare en liten dråpe i havet i forhold. Her var det bare 12.000 liter, mot 300 tonn olje utenfor Fedje. Det er en mye større naturkatastrofe på Vestlandet, sier Mona Larsen.

Negative til skyting av tilgriset fugl

Ifølge NRK Hordaland, har Mattilsynet nå oppfordret folk til å skyte fugl som er tilgriset med olje. En oppfordring Naturvernforbundet i Østfold går kraftig i mot.

- Jeg mener man faktisk bør se at det finnes andre løsninger enn å skyte. Så lenge fuglene ikke lider noe traumatisk etterpå, så syns jeg det er bedre at vi gir dem en sjanse, og ikke ser på skyting som den første og beste utveien, sier Larsen.

Og hun viser til resultatene etter oljekatastrofen i Glomma sist vinter.

- De fuglene vi vasket og slapp ut i fjor ringmerket vi. I år har vi observert mange fugler, både med unger og uten unger. Det viser at det nytter.