Varsler huggorm-sommer

– Det har vært en mild vinter og det har gjort mye for at den ikke fryser i hjel.

Huggorm

Man kan vanligvis kjenne igjen huggormen på sikksakkstripen på ryggen, men det finnes også helt svarte huggormer.

Foto: John Øystein Berg

Hermod Nilsen

Hermod Nilsen.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Jeg kan høre ormen i lyngen i gresset. Han er ganske tung, men den er rask og den merker om du kommer, sier veterinær Hermod Nilsen.

Han har studert huggormen i over 40 år. Nå varsler han huggorm-år.

– Det er veldig mye nå. Det har vært en mild vinter og det har gjort mye for at den ikke fryser i hjel.

– Hva er det som skal til for at en huggorm overlever?

– Den trenger en god hule. Som regel rottereir eller muserede som er godt isolert. Den bor også stengjerder og kvisthauger, sier han.

– Liten grunn til å frykte at det blir dramatisk

Huggormen finnes over det meste av Sør-Norge og kan leve helt opp til tusen meter. Den kjennetegnes oftest med et svart sikksakkbånd langs ryggen.

Huggormen er vår eneste giftige slange og et bitt kan være dødelig, men cirka tretti prosent av alle hoggormbitt her i landet er såkalte tørrbitt uten gift som ikke er farlige.

Barn og gravide må rett til sykehus ved et bitt, men for andre er fastlegen første stopp hvis man får reaksjoner.

– For de aller fleste er det ikke noe problem. Det er egentlig liten grunn til å frykte at det blir dramatisk. Den skadeeffekten og helsemessige effekten over et bitt er nok veldig overdrevet, sier kommuneoverlege i Fredrikstad, Jens Espeland.

Mener frykten er overdrevet

Får man derimot en kraftig reaksjon, må man ringe hundre og tretten. Espeland advarer mot å la slangefrykten sette en stopper for friluftsaktiviteter.

– Min oppfordring ut fra et helseperspektiver at det er viktig at folk går i skogen. De må ikke la seg hindre selv om de er redd for huggorm.

Hermod Nilsen er enig i at frykten ikke bør ta overhånd, men ber folk følge et viktig råd.

– Skal du ut og plukke bær, så bør du ha på deg gummistøvler. Ha gjerne med bærplukker og tramp godt i bakken før du setter deg i en tue, sier han.