Varekteksfengslet etter narkoaksjon

Fire menn ble i dag fremstilt for varetektfengsling etter politiets storaksjon mot salg av hasj i boligstrøk i Oslo.

Pressekonferanse om politiaksjon i Oslo

OMFATTENDE AKSJON: Infosjef Kari Huseby, stasjonssjef Kåre Stølen og visepolitimester Roger Andresen (th) på en pressekonferanse på Grønland tirsdag ettermiddag om organisert narkotikasalg i hovedstaden.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Det var en 18-åring, to 19-åringer og en 31-åring som ble fremstilt for varetektsfengsling i fire uker med brev og besøksforbud, hvorav de to første ukene i full isolasjon.

Alle fire er siktet for narkotikaforbrytelser etter straffelovens paragraf 162, som omfatter oppbevaring, sending eller overdragelse av narkotika.

19-åringene ble varetektsfengslet med brev og besøksforbud, hvorav to uker i isolasjon, slik påtalemyndigheten ba om.

Retten legger i disse kjennelsene vekt på at de er siktet i en alvorlig sak, og skriver at det er "nærliggende fare for at siktede vil forspille bevis i saken ved å påvirke andre involverte i saken".

Anket på stedet

Politiet slo tirsdag til mot personer og grupperinger som har stått for en stor del av narkosalget på gata i Tøyen-, Kampen- og Ensjø-området. Til sammen 18 personer ble pågrepet i den omfattende aksjonen. De fleste pågrepne er norske statsborgere.

Advokat Pål M. Andreassen forsvarer en av 19-åringene som ble varetektsfengslet i dag. Hans klient nekter straffskyld, og anket kjennelsen på stedet.

Han er særlig kritisk til de to første ukene som skal tilbringes i full isolasjon.

– Jeg mener det er et uforholdsmessig inngrep å sette så unge personer i varetekt, og særlig betenkelig er det med bruk av full isolasjon, fordi det er svært belastende, sier Andreassen, som ikke vil gi flere kommentarer.

NRK har torsdag ikke lykkes med å komme i kontakt med påtalemyndigheten angående disse sakene.

Tidligere dømt

De fire som ble fremstilt for varetektsfengling torsdag, er de første av flere. Fredag fremstilles fire menn og en kvinne i alderen 29 til 53 år for varetektfengsling i Oslo tingrett.

Blant de øvrige siktede i saken, er en familie som tidligere er dømt for hasjsalg på Tøyen. Familiefaren (53) og to av hans sønner (29 og 31) ble i 2007 dømt for salg av 85 til 90 kilo hasj fra familiens leilighet på Tøyen i Oslo.

Moren (53) ble pågrepet under razziaen mot leiligheten i 2005, men ble aldri tiltalt i saken, ifølge Aftenposten.

Under aksjonen tirsdag aksjonerte politiet mot to Lime-butikker på Grønland og Majorstuen. Moren er oppført som styreleder av en av butikkene. Faren var daglig leder av den andre.

Mener barn ble utnyttet

Aksjonen var en av de største narkotikaaksjonene i Oslo noensinne. Politiet slo til mot mellom 20 og 30 adresser.

– Det har foregått kynisk utnyttelse av barn og unge under 18 år. Barn under 18 år har solgt og kjøpt narkotika, og flere mindreårige barn har vært sammen med sine foreldre i kjøps- og salgssituasjoner, sa stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon til tirsdag.