Melder seg inhabil i korrupsjonssaken

Varaordfører i Drammen, Yousuf Gilani (V), har meldt seg inhabil i alle saker som har med den pågående korrupsjonssaken å gjøre. En tredjedel av eiendommene politiet undersøker har tilknytning til Gilanis nærmeste familie.

Yousuf Gilani

Yousuf Gilani hevder han ikke kjente til at nære familiemedlemmer hadde tilknytning til korrupsjonssaken i Drammen før sist søndag.

Foto: Nora Brønseth / NRK

I alt ti av de 30 eiendommene som politiet undersøker i forbindelse med korrupsjonssaken i Drammen tilhører flere nære familiemedlemmer av Gilani.

Gilani meldte mandag fra til rådmannen at han anser seg inhabil i alle saker som har med korrupsjonssaken å gjøre. Det var Drammens Tidende som først skrev om inhabiliteten.

– På søndag ble jeg informert om at noen i min slekt er involvert i en kommende korrupsjonssak. Da ga jeg beskjed til rådmannen om at jeg ikke ønsker noen informasjon i denne saken, for å holde prosessen ryddig, sier Gilani til NRK.

To siktet for grov korrupsjon

Det var fredag en kvinnelig ansatt i Drammen kommune ble varetektsfengslet, siktet for grov korrupsjon etter at hun skal ha mottatt flere hundre tusen kroner i forbindelse med godkjenning av byggesøknader.

Under fengslingsmøtet i Drammen tingrett sist fredag, ble den korrupsjonssiktede kvinnen spurt om sitt forhold til et navngitt medlem av Gilani-familien. Hun ble også spurt om hvorfor hun har mottatt et større beløp fra vedkommende. Hun svarte da at dette «ikke er relatert til hennes jobb som saksbehandler i Drammen kommune».

Onsdag ble en mannlig kollega av kvinnen siktet for grov korrupsjon. Politiet mener han står i ledtog med kvinnen som allerede er varetektsfengslet.

– Belastende

Gilani sier situasjonen er belastende for ham. Han hevder han ikke kjente til korrupsjonssaken før søndag.

– Det overrasket meg som alle andre, og jeg fordømmer det like sterkt som enhver drammenser. Samfunnet vårt er basert på tillit, og det må vi verne om. Ingen skal kunne misbruke systemet slik vi har vært vitne til i denne saken, sier Gilani.

– Ikke mitt ansvar

Eiendommene familiemedlemmene til Gilani eier er enten privatboliger, utleieleiligheter eller næringseiendommer.

Til tross for at flere av Gilanis familiemedlemmer er involvert i korrupsjonssaken, betyr ikke det nødvendigvis at de har gjort noe kriminelt. Det vil politiets etterforskning avdekke.

Uansett hva som skjer, frykter ikke Gilani for sin politiske fremtid.

– Hva enkeltmedlemmer i min slekt har gjort eller gjør, kan ikke jeg stilles til ansvar for, sier Gilani.

– Hvis noen av dine familiemedlemmer skulle bli siktet i forbindelse med korrupsjonssaken, hvordan reagerer du på det?

– Hvis de er involvert i saken, må de også ta det som følger med, avslutter Gilani.