Hopp til innhold

Var barneslaver på sirkus i India

Som barn ble de solgt som slaver for å opptre på sirkus i India. I helgen er de i Bærum for opptre med sitt eget frie sirkuskompani.

De var bare barn da de ble solgt som slaver for å opptre på sirkus i India. I helgen er de i Bærum for opptre med sitt eget frie sirkuskompani.

SE VIDEO: Bak de ulike sirkusnumrene ligger det en brutal historie. Flesteparten av dem var bare åtte år gamle, da de ble solgt som slaver til indiske sirkus.

Sverre Waage

Sverre Waage er kunstnerisk leder i Cirkus Xanti. Han har jobbet med det nepalske sirkuset under norgesbesøket.

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

Fredag kveld går startskuddet for Kalvøya Circus Village Festival i Sandvika. Der kan Circus Katmandu oppleves.

De elleve artistene i Circus Katmandu imponerer med sin halsbrekkende akrobatikk, men veien fram til det de nå skal vise på Kalvøya har på ingen måte vært enkel.

Brutal historie

Bak de ulike sirkusnumrene ligger det en brutal historie. Flesteparten av dem var bare åtte år gamle, da de ble solgt som slaver til indiske sirkus.

Sverre Waage har jobbet sammen med det nepalske sirkuskompaniet etter at de kom på besøk til Norge i starten av mai. Waage er kunstnerisk leder for Cirkus Xanti.

Rajan Sarki

Rajan Sarki er en av artistene i Circus Katmandu.

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

– I barndommen ble de slått til blods hver gang de gjorde feil. Det sitter i ryggmarken deres. Nå bruker de det som en verdi. De er utrolig bra til å ta regi. Ingen gjør feil. De er utrolig profesjonelle, sier Waage til NRK.

300 barn er reddet fra slavesirkus

Selv ønsker ingen av dem å fortelle om fortiden sin, men de har tatt med en del av historien i forestillingen de nå skal vise.

Over 300 barn og unge har blitt reddet fra slavearbeid i indiske sirkus.

Rajan Sarki har selv ikke den bakgrunnen, men han levde på gata før han fikk et helt nytt liv med Circus Katmandu.

– Det har skjedd store forandringer i livet mitt, hvis man sammenligner med det livet jeg hadde tidligere. Før hadde jeg ikke jobb eller penger. Etter at jeg ble med i sirkuset kan jeg kjøpe alt, sier Sarki til NRK.

Første gang i Norge

Dette er første gang at Circus Katmandu besøker Europa, og de kan oppleves denne helgen på Kalvøya Circus Village Festival.