Hopp til innhold

Vanskeligere å få sommerjobb i år

Næringslivet strammer inn. Også Nav noterer nedgang. Studentene er bekymret.

Sommerjobb

Det blir vanskeligere å skaffe sommerjobb for mange unge i år. Illustrasjonsbilde.

Foto: Keilen, Berit / Keilen, Berit

Handels- og servicenæringen strammer kraftig inn på antallet sommerjobber i år.

- Kraftig reduksjon fra i fjor

- Det er enorm forskjell fra i fjor til i år. I fjor sommer hadde våre medlemmer en kjempeutfordring med å skaffe nok arbeidskraft. I år ser vi at bedriftene venter lengre med å lyse ut sommerjobber, og mange vil nok prøve å klare seg med egen arbeidskraft, sier kommunikasjonsdirektør Elisabeth Klerck
Nilssen i arbeidsgiver- og næringsorganisasjonen HSH.

HSH organiserer bedrifter innen handel, reiseliv og andre tjenesteytende næringer.

Enkelte bransjer har betydelig nedgang i aktiviteten fra i fjor til i år.

5 prosent ned

At antallet sommerjobber går ned i år ,bekreftes av tall fra Nav.

- I første kvartal i år ble det utlyst 10.448 jobber som kategoriseres som sommerjobber. Det er en nedgang på 5 prosent fra tilsvarende periode i fjor, opplyser kontorsjef Hans Kure i Nav.

- Vi fører ikke egen statistikk over sommerjobber, men vi plukker dem ut fra statistikken over ledige stillinger. Tallene gir en brukbar indikasjon på endringene fra år til annet, sier Kure.

Nedgangen viser at det blir noe vanskeligere å få seg sommerjobb i år enn i fjor. Men nedgangen i stillingsmarkedet som helhet er enda større. Det var 31 prosent færre ledigmeldte stillinger i første kvartal i år mot samme tid i fjor.

Kontorsjef Kure sier at antall sommerjobber følger arbeidsmarkedet generelt. Mens det har vært lett å få tak i jobb, også sommerjobb, de siste årene, har markedet nå snudd.

- Bekymrede studenter

Mange studenter er derfor ganske bekymret for sommeren.

- Vi vet at arbeidsledigheten stiger og at det blir vanskeligere å skaffe seg sommerjobb, sier Ingvild Reymert, leder i Norsk Studentunion (NSU).

Hun forteller at studenter er helt avhengige av å få sommerjobb for å få økonomien til å gå rundt.

- Vi får bare lån og stipend for ti måneder og er avhengig av inntekt om sommeren, sier Reymert.

Hun forteller at siste utbetaling av studielån kommer 15. mai, og da får ikke studentene flere penger før i august.

Dette er uheldig også fordi mange har eksamen i juni samtidig som de er avhengig av å komme seg ut i jobb for å tjene penger, sier hun.

NSU har derfor krevd at det gis lån for elleve måneder i året.

- Problemene med å skaffe sommerjobb er ytterligere et argument
for at studiefinansieringen må økes til elleve måneder, sier lederen i NSU.

Jobber selv i stedet for å hente inn hjelp

De fleste sommerjobbene som utlyses gjennom Nav er innen helse og omsorg. Nedgangen i antallet sommerjobber er trolig større innen privat sektor, ikke minst i deler av varehandelen og reiselivet.

- Noen av våre bransjer, som byggevarer og møbler, har det veldig tøft. I dagligvarebransjen går det bedre, men alle er svært opptatt av kostnadene. Alle våre bransjer er vant til å snu seg raskt rundt og klare seg selv når konjunkturene blir dårligere, sier Klerck Nilssen i HSH.

Han opplyser at når bedriftene blir så presset som de er nå, prøver de å klare seg med de folkene de har. For eksempel står eieren selv i butikken i sommer i stedet for å leie inn folk.

Klerck Nilssen regner med at innenlandsk reiseliv får det
vanskelig i sommer.

- Vi ser at de venter med å utlyse sommerjobber. Bedriftene har ikke så mye å gå på, og prøver å klare seg med færre sommervikarer, sier hun.