Hopp til innhold
En liten gutt hopper i en vanndam.
Foto: Håkon Mosvold Larsen

Været i Stor-Oslo

Oppsummert

Oppdateringer om været i Oslo og omegn.

  • Farevarsel for flom og jordskred

    Væromslaget kan føre til både jordskred og flom i Oslo og Viken.

    Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel for flom for deler av Viken, fra mandag ettermiddag til tirsdag ettermiddag.

    I tillegg er det sendt ut gult farevarsel for jordskred på deler av Østlandet, på grunn av mye nedbør.

    Konsekvenser kan være lokale oversvømmelser og fare for overvann i tettbebygde områder.

  • Politiet: Vurder å la bilen stå

    Onsdag er det ventet svært mye snø i deler av Østlandet. Oslo-politiet advarer om forholdene og ber folk vurdere å la bilen stå om det blir for ille.

    De neste 24 timene er det meldt opp mot 40 centimeter snø enkelte steder på Østlandet, og Meteorologisk institutt har sendt ut oransje farevarsel.

    Oslo politidistrikt har onsdag morgen gått ut med en oppfordring på Twitter der de ber alle som skal ut å kjøre i trafikken til å beregne god tid, kjøre etter forholdene, og sørge for å være godt skodd. Vurder om du skal la bilen stå dersom forholdene blir for ille, skriver politiet.

    (NTB)

  • Stadig flere hetebølger i Oslo

    Oslo er blitt stedet i Norge som er mest utsatt for hetebølger. Byen får fire ganger så mange hetebølger i snitt som for 30 år siden.

    Oslo hadde i snitt 0,5 hetebølger i perioden 1961–1990. I perioden 1990–2020 var det i snitt 2,2 hetebølger, ifølge Meteorologisk institutt.

    En hetebølge er definert som fem dager i strekk med gjennomsnittlig makstemperatur over 28 grader og det skal være minimum 16 grader i snitt gjennom døgnet.

    Oslo hadde flest hetebølger registrert i 2018.

    Påske i Oslo 2021
    Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
  • Mye nedbør torsdag – gult farevarsel i Oslo

    Torsdag er det meldt om gult farevarsel for deler av Østlandet, skriver Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Konsekvensene av større mengder nedbør kan bety lokale oversvømmelser og/eller erosjonsskader i bekker og mindre elver.

    NVE råder derfor blant annet innbyggerne i Oslo til å ta en opprydning i kummer, stikkerenner og vannveier i forveien, for å la vannet renne uhindret. De ber også folk holde seg unna elver og bekker med stor vannføring.

    Regn i Oslo
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Styrtregn, lyn og skogbrannfare

    I kveld er det meldt farevarsel for både styrtregn, lyn og torden på østlandet.

    – Vi har tro på at det kan bli over 15 millimeter nedbør i timen, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt Magnus Haukeland, til NRK.

    Samtidig melder YR om både skogbrannfare og styrtregn for Oslo utover dagen.

  • Tredje mest solrike våren

    Ifølge Meteorologisk institutt har det vore ein solrik vår. I år har det vore den tredje mest solrike våren i Oslo sidan 1953, melder dei på Twitter. Mars var ein spesielt solrik månad, då Oslo slo ein 53 år gamal solrekord.

  • Mild februar

    På Østlandet lå temperaturen i februar snitt tre grader over normalen meteorologene sammenligner med.
    Og det kom rekordmye nedbør i løpet av ett døgn i Enebakk og Ås og tre steder i Oslo, ifølge Meteorologisk institutt.
    Mest kom det på Tryvannshøgda 15. februar, da det kom 44,3 millimeter nedbør i løpet av ett døgn.

  • Fare for flom i deler av Viken

    Det er sendt ut gult farevarsel for flom i den sørøstlige delen av Viken. Dette er det laveste av tre nivåer på farevarsel-skalaen. Det er Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som har sendt ut varselet, på grunn av store nedbørsmengder. Flomfaren øker i løpet av ettermiddagen, og minker i morgen ettermiddag. Det kan bli lokale oversvømmelser og/eller erosjonsskader i mindre bekker og elver, ifølge NVE.

  • Glatte veier flere steder på Østlandet

    Det er svært glatt på veiene, særlig i Øvre Romerike. Det melder politiet på Twitter. På Østlandet har det regnet flere steder lørdag. Dette medfører at regnet kan fryse på bakken.

    Vegtrafikksentralen er varslet og salting og strøing er i gang. Det vil ta tid før alle veiene er tatt.

    Folk oppfordres til å senke farten og kjøre etter forholdene.