Hopp til innhold

Mange våknet til islagte veier i dag

Det har vært en morgen med stedvis såpeglatte veier i Østfold og ellers på Østlandet. En kuldeperiode ble etterfulgt av regnvær. Regnet fryser til is på bakken.

Glatt vei ved Sæbyvannet

Det har skjedd en del trafikkuhell på veiene i Østfold denne morgenen.

Foto: Espen Torgersen / NRK

Både Østfold og Follo politidistrikt advarer om vanskelige kjøreforhold i dag, og ber trafikantene være forsiktige. Det er meldt om utforkjøringer i Østfold på grunn av det vanskelige føret.

Ved halv sjutiden ble det meldt om en bil skal ha kjørt i autovernet mot midtdeleren ved Solbergkrysset på E6 i Sarpsborg. Veien ble ryddet etter kort tid.

Litt etter klokken sju ble det meldt om at fylkesvei 282 mellom Svinndal i Våler og Missingmyr i Råde var stengt på grunn av bilberging ved Sæbyvannet. Veien er åpen nå, men trafikanter som har kjørt strekningen advarer om at det er svært glatt der.

Utforkjøring FV 282 Svinndal i Våler, Østfold

Bilberging på Fylkesvei 282 ved Svinndal i Våler.

Foto: Espen Torgersen / NRK

– Det har gått jevnt i dag

– Det har gått ganske jevnt på morgenen. Det begynte å bli glatt ved tre-firetiden, forteller Lasse Englund, daglig leder hos Martiniussen Bilservice i Spydeberg.

Han har inntrykk av at de største veiene begynner å blir bra, men at det kan være glatt på mindre veier.

– Det vi har drevet mest med i dag er lette utforkjøringer, sier Englund.

Laster Twitter-innhold

Vanskelig nord for Oslo

– Det er lokalt svært vanskelige kjøreforhold på sentrale deler av Østlandet. Vi har spesielt fått mange meldinger fra E6 nord for Oslo, sier trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen i Oslo, John Slenning.

– Hvor glatt er det?

– Stedvis er det veldig glatt, det varierer veldig. Det er viktig å tilpasse farten etter forholdene for dem som skal ut på veien. Blir det for ille får man stoppe og vente på en strøbil, sier Slenning.

– Det har vært kaldt i bakken, og nedbøren kommer som regn. Da blir det fort vanskelige kjøreforhold, sier han.

Slenning kan fortelle om meldinger om enkelte som har problemer med å komme seg fram.

Temperaturen stiger

Værkart

Statsmeteorolog Kristen Gislefoss venter stigende temperaturer i Østfold utover dagen.

Foto: NRK

– I Østfold er det i ferd med å bli bedre nå. Ved sekstiden passerte temperaturen 0 grader de fleste steder i Østfold, sa statsmeteorolog Kristen Gislefoss i værmeldingen på NRK Østfold i morges.

Han legger til at det kan være et og annet kuldehull igjen.

– Det er mulig at steder nær svenskegrensen kan ha problemer med nedbør som fryser som is på bakken. I store områder er temperaturen i overkant av 0-streken. Det hjelper på forholdene, sier meteorologen.

Der det er plussgrader og veiene blir saltet, bør det absolutt hjelpe.

Gislefoss venter fortsatt litt nedbør utover formiddagen tirsdag. Det skal gi seg mot siste delen av ettermiddagen og mot kvelden. Temperaturene kan komme opp i tre til seks grader i fylket i løpet av dagen.