Uvisst om det blir et eget minnesmerke i Østfold

Fylkesutvalget vil heller samarbeide med andre fylkeskommuner og støttegrupper om et nasjonalt minnesmerke etter terrorangrepet mot Norge.

Blomsterhav
Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters

Høyre i Østfold foreslo å utsette avgjørelsen om et minnesmerke for de drepte på Utøya og i Regjeringskvartalet, men partiet trakk forslaget i dagens fylkesutvalg.

Fylkesutvalget ble enige om å samkjøre arbeidet med minnesmerker for de drepte, med andre fylker og nasjonale myndigheter.

Det er dermed ikke klart om det blir et eget minnesmerke i Østfold, for terror-ofrene fra 22. juli.

LES OGSÅ:

– En nasjonal tragedie

Stortingspolitiker Ingjerd Schou avviste tidligere i dag at de ville utsette avgjørelsen av frykt for at det blir for mye fokus på Arbeiderpartiet.

– Overhodet ikke. Dette er en nasjonal tragedie hvor både regjeringskvartalet og Utøya ble angrepet av en gal manns verk. Jeg tror det er viktig vi har et nasjonalt minnemerke, at vi har et spesielt sted å gå for dem som var berørt og de som er etterlatte, sier Schou.

Flere steder over hele landet er det foreslått å etablere minnesteder for de drepte etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya.

Biskopen mener minnesmerket er viktig

Biskop i Borg, Knut Erling Johansen har tidligere uttalt at han synes det er naturlig ville å skape et synlig minnesmerke over det som har skjedd, både i respekt for ofrene og til ettertanke for dem som får lov til å leve videre.

Leder i Østfold Arbeiderparti, Signe Øye, støttet opp om den fungerende biskopens utspill.

– Østfold er så hardt rammet i denne tragedien at vi må se spesielt på et minnesmerke innenfor fylket vårt, sier Øye.

Hun pekte på at Fredrikstad eller Sarpsborg kan være aktuelle steder å opprette et minnested, siden flere av de døde etter terrorangrepene kommer herfra.