Uværet rammer flytrafikken

Flere fly er forsinket og avganger er innstilt ved flere flyplasser i landet på grunn av dårlig vær.

Oslo Lufthavn Gardermoen

De aller fleste større flyplassene i Sør-Norge hadde innstilte fly i morgentimene torsdag, viser en oversikt fra Avinor. Bildet er fra Oslo Lufthavn.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

Sjekk situasjonen for trafikken på din flyplass på Avinor.no.

Meteorologisk institutt sender ikke ut varsel om ekstremvær i Sør-Norge, men advarer folk mot heftig uvær torsdag.

Vindkast på 35 sekundmeter kan slå ned som kuler innover land og bølgene kan bli høye langs kysten i ettermiddag og kveld. Særlig langs hele kysten fra Rogaland og rundt sørlandskysten og til Ytre Oslofjord vil folk merke den sterke vinden.

Innstilte fly og forsinkelser

De aller fleste større flyplassene i Sør-Norge hadde innstilte fly i morgentimene torsdag, viser en oversikt fra Avinor.

Lasse André Vangstein

Medierådgiver Lasse André Vangstein ved Oslo Lufthavn sier de er godt forberedt på det dårlige været som er varslet.

Foto: Espen Solli/Oslo Lufthavn

Bodø lufthavn måtte midlertidig stenges torsdag morgen på grunn av kraftig snøfall. Og på Karmøy i Rogaland har ikke et eneste fly kunnet lande eller lette på flyplassen i morgentimene.

Mellom klokken 07 og 10 torsdag morgen og formiddag var over 40 innenriksavganger avlyst fra norske flyplasser.

Ved 15-tiden får NRK opplyst at det er tilnærmet normal drift på Oslo Lufthavn Men det er meldt om nedbør og tiltagene vind utover ettermiddagen, og det kan skape problemer for flytrafikken.

– Vi er godt forberedt på uvær som måtte komme. Alle bakkemannskap er nå til dispoisjon hvis det skulle komme snø, sier medierådgiver Lasse André Vangstein ved Oslo Lufthavn til NRK.

Også Avinor har full beredskap på landets flyplasser. De tror imidlertid ikke at været vil skape store problemer for flytrafikken

– Vi ser av erfaring at flytrafikken gjennomgående kommer mye bedre ut av det når vi får værsituasjoner som dette, nettopp fordi transporten foregår i lufta. Landbasert transport har mye større utfordringer, sier pressesjef Sindre Anonsen i Avinor til NTB.

Skal du ut å fly i dag anbefales det at du holder deg oppdatert på eventuelle forsinkelser på flyselskapenes eller Avinor sine nettsider.

Passasjerene som skulle reist med fly fra Karmøy torsdag, ble sittende på flyplassen hele formiddagen på grunn av sterk vind.

VIDEO: Øystein Hellesøy var en av passasjerene som måtte vente på Karmøy torsdag.

Ferjetrafikken også rammet

Colorline har torsdag kansellert alle seilinger mellom Larvik/ Kristiansand og Hirsthals, og Sandefjord - Strømstad på grunn av værforhold, skriver Colorline på sine nettsider.

Fjordline bestemte seg onsdag for å holde igjen M/S Stavangerfjord i Bergen, og dropper en seiling Stavanger- Hirtshals - Langesund. Skipet vil først gå fra Bergen fredag ettermiddag, skriver selskapet på sine nettsider.

Pusterom i ettermiddag

– Slik vi vurderer situasjonen nå, er det ikke dårlig nok til at vi går ut med noe fullt ekstremvarsel. Det virker som det blir mye verre i Nordsjøen og i Danmark, enn her hos oss. Men det er helt på grensen, sier vakthavende meteorolog Vibeke Thines ved Meteorologisk institutt til NTB.

Når lavtrykket passerer kysten av Sør-Norge torsdag ettermiddag, trolig i 16-17-tiden, vil det imidlertid bli et lite pusterom.

Vinden vil løye noe før den dreier og går over til nordvestlig full storm langs kysten av både Rogaland og Vest-Agder.

Ekstremvær i Sverige og Danmark

Den sterkeste vinden holder seg til havs og langs kysten. Den verste støyten er det nabolandene våre og områder sørover i Europa som får.

I Danmark har uværet fått navnet «Bodil» og i Sverige kalles det «Sven».

Det forrige uværet som fikk navnet Hilde, rammet i midten av november Trøndelag og Helgeland. Siden uværene får gutte- og jentenavn annenhver gang i alfabetisk rekkefølge, blir det neste et guttenavn.