Utvist mann kom tilbake for å se på fjorden

En tidligere utvist polakk er dømt til fengsel i 14 måneder etter at han returnerte til Norge i juni.

Svinesundbruene

I retten hevdet mannen at han bare skulle til Svinesund for å vise gjestene sine Ringdalsfjorden.

Foto: Rainer Prang / NRK

Da saken gikk for tingretten i Halden i forrige uke hevdet 42-åringen at det ikke var meningen å reise til Norge. Han forklarte at han bodde og arbeidet i Strömstad, og at han sammen med et vennepar som var på besøk skulle dra og se på Ringdalsfjorden. Planen var å se på fjorden fra svensk side, men de kjørte feil og havnet over grensen.

To års innreiseforbud

Mannen ble utvist fra Norge i oktober i fjor og fikk beskjed om at han hadde to års innreiseforbud.

I begynnelsen av juni var han likevel passasjer i en tyskregistrert bil som krysset grensen ved Svinesund. Da han ble bedt om å legitimere seg, leverte han en forfalsket polsk identitetskort og et forfalsket polsk førerkort.

I retten innrømmet mannen at hadde brukt falske dokumenter, men han erkjente ikke skyld for ulovlig retur til landet.

Han forklarte at han samme dag hadde fått besøk av et vennepar. Kvinnen hadde kommet med fly til Torp, og mannen hadde hentet henne på flyplassen og reist til 42-åringen i Strömstad. Videre forklarte han at de kom, spurte de ham om han kunne vise dem fjorden.

Kjørte feil ved grensen

Mannen forklarte at han tenkte å vise dem fjorden fra svensk side av den gamle Svinesundsbrua. Det var kvinnen som kjørte bilen, og da de kom opp mot Svinesund var det mye trafikk på E6. De lå i venstre fil, og ble hindret i å kjøre av siste avkjøring på motorveien.

Halden tingrett trodde ikke mye på mannens forklaring. Retten konstaterer at det hadde vært mulig å stanse ved bomstasjonen på svensk side, sette av mannen og plukke ham opp igjen etter å ha snudd i Norge. Tvert imot fant retten bevis for at mannen visste at bilen han var passasjer i skulle til Norge og at han brøt innreiseforbudet.

Straffenivået for brudd på innreiseforbud er fengsel i ett år. Mannen er tidligere dømt i Norge for smugling og han benyttet falske dokumenter. Derfor ble straffen satt til fengsel i 14 måneder. Han har allerede sittet i varetekt i tre måneder, og denne tiden trekkes fra ved soning av dommen.