Hopp til innhold

Utstyret ødelegger for lærlingene

Gammelt og dårlig utstyr på skoleverkstedene gjør at elever på yrkesfag er uattraktive som lærlinger. Bystyret i Oslo vedtar i dag å satse på bedre utstyr.

Bilmekaniker undersøker et kjøretøy

Når lærlingene kommer ut i arbeid må de få kostbar opplæring for å bruke mye av utstyret de møter. Illustrasjonsfoto.

Foto: Colourbox

I dag står nesten 900 lærlinger uten læreplass I Oslo og Akershus.

Les også: Minoritetselever sliter med å få lærlingplass

Et bredt flertall i bystyret i Oslo vedtar i dag en plan som skal sikre at skolene har tidsriktig og relevant utstyr i verkstedene. Det er på høy tid, sier leder i utdanningskomiteen, Knut-Even Lindsjørn (SV).

– Vi vet at mange skoler mangler elementært utstyr. Vi får høre både fra skoler og næringslivet at skolene er lite oppdaterte innenfor fagene sine og de mangler helt elementært utstyr, sier Lindsjørn.

Hva mener du? Si din mening under artikkelen.

Kostnader for næringslivet

Når lærlingene møter til første arbeidsdag er mye av utstyret ukjent for mange. På skolen har de trent med utstyr som nå er utdatert, det er realiteten på mange yrkesskoler i Oslo.

Det merker næringslivet.

– De merker det ved at de får kostnader når de skal sørge for å få elevene opplært i utstyret de skal bruke i arbeidet sitt, sier næringspolitisk leder i NHO Oslo og Akershus, Kristian Skjølaas.

Utsatte bransjer

Og det er en av grunnene til at 900 lærlinger i Oslo og Akershus ikke har fått lærligplass.

I NHO har de snakket med flere bransjer som er spesielt utsatt.

– Teknologien utvikler seg raskt på visse områder, særlig innen datateknologi, men også teknologi som brukes innenfor elektro og en del verkstedfag. Det burde være selvfølgelig for et yrkesfag å ha relevant utstyr, sier Skjølaas.

Dramatisk mangel på lærlingplasser

Video Dramatisk mangel på lærlingeplasser

Skal motiveres og styrkes

I dag vedtar bystyret i Oslo en plan for yrkesfagene i hovedstaden:

  • Lærere skal motiveres til å hospitere i bedrifter og institusjoner for å holde seg faglig oppdatert.
  • Bransjene skal inn i skolen slik at elevene skal forbedre seg til det som faktisk møter dem når de skal jobbe som lærlinger.
  • Og skolen skal få moderne og riktig utstyr, gjerne med støtte fra næringslivet.

– Vi må være ærlige, kvaliteten er altfor dårlig. Vi må gjøre det vi kan for å styrke yrkesfagene. Man kan også samarbeide om utstyr, men her må kommunen investere mer for å ha tidsriktig og relevant utstyr, det vil komme arbeidslivet til gode, sier Lindsjørn.

– Det offentliges ansvar

Skjølaas i NHO tror mange bedrifter kan være interessert i å hjelpe skoler med moderne utstyr, men at myndighetene ikke bør regne med å lene seg på det private næringsliv.

– Det er det offentliges ansvar å sørge for at man har undervisningsutstyr og materiell som elevene trenger, men det er fint at man finner gode løsninger sammen, sier Skjølaas.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus. Du kan også følge NRK Østlandssendingen på Twitter .

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.