Utsolgt for forsvarsspray

Salget av lisensfri forsvarsspray har eksplodert etter voldtektsforsøkene i Oslo sentrum i helgen.

Forsvarsspray
Foto: Løchen, Per / SCANPIX

Forretningen Clas Ohlsons i Torggata i Oslo var torsdag nesten utsolgt for forsvarsspray med fargestoff.

- Vi kunne solgt mer av forsvarsvåpenet dersom lagerbeholdningen hadde vært større. Denne uken har vi solgt alt vi hadde inne av forsvarsspray. Vi har bestilt mer, men får ikke inn ny forsyning før over helgen, forteller arbeidsleder Tony Hermansson hos Clas Ohlson i Torggata.

Han sier salget av forsvarsspray har tatt seg så kraftig opp de siste dagene at det er nærliggende å tro at salgsøkningen skyldes medieoppmerksomheten omkring voldtektsforsøkene i Oslo sentrum natt til søndag.

Et forsvarsvåpen

I likhet med lisensbelagt pepperspray er også den lisensfrie forsvarssprayen med fargestoff et effektivt forsvarsvåpen.

- Derfor stiller vi ikke ut sprayflaskene i selvbetjente hyller, men oppbevarer forsvarssprayen bak betjente disker, sier arbeidsleder Hermansson.

Han forteller at Clas Ohlson har testet produktet før det ble tatt inn i butikken.

Det gir en svært kraftig stråle, som kan sette en overgriper ut av spill i avgjørende tid dersom sprayen brukes riktig, sier Hermansson.

Han sier fargestoffet i sprayen vil kunne holde seg i flere dager, og dermed øke muligheten for å avsløre overgripere.

Alarm

Små voldsalarmer som utløses ved raskt å trekke ut en splint, omtrent etter samme prinsipp som håndgranater klargjøres, inngår også i Clas Ohlsons tilbud.

I vår forretning ligger salget på mellom 120 og 150 alarmer i måneden. Vi har ikke merket noe større salg av voldsalarmer etter helgens voldtektsforsøk i Oslo, forteller Hermansson.

De små voldsalarmene er svært effektive. De kan nå en lydstyrke på 120 decibel, ifølge Hermansson.

Politiinspektør Terje Kristiansen i Oslo politidistrikt sier til NTB at politiet anbefaler voldsalarmer framfor forsvarsspray.

Forsvarssprayen kan være grei nok, men vi ber brukere være klar over at de kan risikere å bli overmannet, fratatt sprayen og deretter selv utsatt for det som i utgangspunktet skulle være et forsvarsvåpen, sier Terje Kristiansen.