Hvor skal Munch-museet ligge?

De nye forslagene til et nytt Munch-museum i Oslo innebærer at det vil ta 10 år før vi får noe nytt museum for Edvard Munch. Forslagene koster like mye som Lambda i Bjørvika, som tidligere ble nedstemt.

Skrik på Munch-museet

Hvor skal Edvard Munchs kunst vises fram? Etter at bystyret gikk bort fra Lambda i fjor høst, bestemte de seg for å utrede alternativer på Tøyen og Tullinløkka.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Det kommer fram i utredningen av alternativer til nytt museum, som legges fram klokka 11 fredag.

Rapporten er bestilt av Oslos bystyre, og utreder to alternativer på Tullinløkka og tre på Tøyen, og kommer med én anbefaling for hvert sted. Begge de to anbefalte alternativene innebærer at det vil ta ti år før et nytt museum er på plass.

Tøyen

  • Anbefaler å rive dagens Munch-museum og bygge nytt på samme tomt. Da vil kunsten bli utilgjengelig for publikum i fire og et halvt år. Prislapp: 1,7 milliarder kroner.
  • Bygge nytt på sirkustomta nord for dagens Munch-museum. Prislapp: 1,7 milliarder kroner.
  • Rehabilitere dagens museum, og bygge et tilbygg. Prislapp: 1,6 milliarder kroner.

Tullinløkka

  • Anbefaler å rehabilitere Nasjonalgalleriet, og bygge et nytt bygg på Tullinløkka. Prislapp: 1,62 milliarder kroner.
  • Rehabilitere Nasjonalgalleriet og bygge om Christian August-kvartalet. Prislapp: 1,59 milliarder kroner.

– Nå må nok noen i bystyret samles for å prøve å komme fram til et forslag som har bredest mulig flertall, sier Øystein Sundelin, leder av kulturkomiteen i bystyret.

Vil ha et nytt museum raskt

Stein Olav Henrichsen

Stein Olav Henrichsen, direktør for Munch-museet.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

For Stein Olav Henrichsen, direktør for Munch-museet, er utredningen et skritt nærmere et nytt museum.

– Jeg tror det er mange som er utålmodige, ikke bare her på museet, men også i resten av samfunnet. Vi håper vi får et vedtak før jul, men det viktigste er å få et vedtak, sier Henrichsen.

Han er bekymret for tilstanden til dagens museum, og ønsker også mer plass.

– Vi har hatt store utfordringer på museet med hensyn til klima, vi har problemer med tak, lekkasjer og kondens. I tillegg er det lite plass her til å drive moderne form for forskning, konservering og museumsdrift, sier Henrichsen.

– Det viktigste for oss er å få et nytt museumsbygg, og at det kommer så raskt som mulig. Vi føler at forholdene her på Tøyen er vanskelige å leve med.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Munch-museet

Munch-museet på Tøyen.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Vedtok flytting i 2008

Veien fram mot et nytt Munch-museum har vært lang. Allerede i 2008 vedtok Oslos bystyre å flytte Munch-museet fra Tøyen til Bjørvika. I 2009 vant den spanske arkitekten Juan Herreros arkitektkonkurransen med sitt forslag Lambda. Men opposisjonspartiene i Oslo ønsket ikke Bjørvika, og i et bystyremøte høsten 2011 ble det flertall for å droppe vinnerforslaget, og heller utrede et Munch-museum på Tøyen og Tullinløkka.

Prislappen på de nye alternativene er omtrent den samme som det vrakede forslaget Lambda, som ville kostet 1,65 milliarder kroner, og ta omtrent tre år å bygge. Høyre og Venstre håper fortsatt på omkamp om Lambda.

"Lambda"

Lambda slik Juan Herreros har tenkt seg det.