Hopp til innhold

Utøya-bygg på topp 10 i The Guardian

Hegnhuset på Utøya, der 13 ungdommer mistet livet, er kåret til ett av ti bygg i verden med arkitektonisk særpreg.

Det nye læringssenteret på Utøya, Hegnhuset, blir presentert tirsdag formiddag. Bygget, som er tegnet av arkitekt Erlend Blakstad Haffner, hegner om deler av det gamle kafébygget på Utøya hvor 13 personer ble drept under terrorangrepet 22. juli 2011. Taket på bygningen bæres av 69 søyler som symboliserer de totalt 69 som ble drept på Utøya.

TOPP TI: Det nye læringssenteret på Utøya, Hegnhuset, ble presentert på femårsmarkeringen etter terrorangrepet 22. juli. Bygget er tegnet av arkitekt Erlend Blakstad Haffner.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Oliver Wainwright er arkitektur- og designkritiker i The Guardian. I årets topp ti liste over bygninger i verden med arkitektoniske særpreg har Wainwright plukket ut Hegnhuset, som ble presentert på femårsmarkeringen på Utøya.

Slik beskriver Wainwright hvorfor han plukket ut nettopp Hegnhuset:

A rare example of a memorial site of a terrorist attack handled without mawkish schmaltz or lurid sensationalism, the Hegnhuset on the island of Utøya makes a simple, powerful record of an event that shook the very foundations of Norway’s national identity. The cafe building, where Anders Breivik murdered 19 students before killing a further 50 on the island, has been retained as a stark relic, its walls sliced with Matta-Clark rawness, and encased in a simple timber and glass pavilion.

Oliver Wainwright

Andre bygg på lista er blant annet Bacton Estate i London, Cowan Court på Churchill College i Cambridge og 432 Park Avenue i New York.

Se hele oversikten her.

69 stolper som skal minnes de døde

Hegnhuset står der hvor Kafébygget, hvor 13 mennesker ble drept, stod. Deler av det gamle bygget er bevart, og det er satt opp flere hundre utvendige søyler som symboliserer alle som opplevde terroren.

I utgangspunktet skulle Kafébygget rives, men etter sterke reaksjoner fra pårørende ble det stående.

– Vi har kalt det Hegnhuset fordi det hegner om noe, det hegner om deler av kafébygget, både der de 13 ble drept, men også delene hvor mange gjemte seg, noe som var med på å redde livene deres. Bygget hegner dermed både om døden og overlevelsen, sa AUF-leder Mani Hussaini til NRK i juli før åpningen.

Les mer om Hegnhuset her:

Utøya, læringssenter

AUF-leder Mani Hussaini utenfor det nye læringssenteret.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Tror omtalen kan gi økt interesse

Jørgen Frydnes er daglig leder på Utøya og har vært med på å bygge opp øya igjen etter tragedien. Han sier det er en stor anerkjennelse å havne på topp ti hos selveste The Guardian.

– Jeg mener dette er et bygg som er viktig for hele samfunnet. Det er et symbol på demokrati, og Utøya er igjen blitt et sted for engasjement og læring, men også sted for å minne.

– Tror du at omtalen i The Guardian gjør at det vil komme flere besøkende til øya?

– Ja, vi merker allerede en stor interesse både her i Norge og internasjonalt. Hegnhuset bidrar med å fortelle historien om det som skjedde og bidrar som et demokratisenter slik at nye ungdommer kan komme hit og diskutere, sier Frydnes.

Jørgen Frydnes

Daglig leder Jørgen Frydnes på Utøya foran Hegnhuset som bygges rundt det gamle Kafébygget.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix