Utleieinvestorer tok kontroll i boligsameie

Styret skal ikke bruke penger på å bekjempe kommersiell utleie av leiligheter. Det har kommersielle utleiere fått gjennomslag for i et Oslo-sameie.

Mange utleieboliger i Bjørvika

LEIE AV UTLEIE: Kim Asphaug og Anne Vollstad er styreledere i hvert sitt sameie i Bjørvika, og reagerer på den høye andelen utleieboliger.

Foto: Christopher I. Sandøy / NRK

– Det var et helt todelt årsmøte. Folk er sinte og opprørt – det handler jo om hjemmene våre, sier Kim Asphaug, styreleder i ett av boligsameiene i den såkalte Barcode-rekken.

Plasseringen i Bjørvika i Oslo har gjort utleie til blant annet turister populært; faktisk er 40 prosent av leilighetene i sameiet i utleiemarkedet.

Derfor opplevde også de «fastboende» at profesjonelle utleieinvestorer tok kontroll under årsmøtet i juni. Investorene foreslo at styret ikke lenger skal få bruke penger på rettslige skritt mot utleiere. Takket være en mobilisering blant utleierne ble dette vedtatt, opplyser Asphaug.

Årsmøtet var delt mellom de som bor der og de som har andre interesser

Kim Asphaug, styreleder i sameie

– Umulige å få tak i

Som eksempler på problemene slik leievirksomhet medfører, trekker styreleder Asphaug frem søppelopphopning i korridorene, økt slitasje på fellesområdene og mange brannutrykninger.

– Problemene kan være vanskelig å dokumentere. Vi opplever at de som har forårsaket problemet uansett er ute av leilighetene etter få dager, og at de er umulig å få tak i, forteller styrelederen.

Utleier: En prinsipiell sak

Forslaget som ble stemt gjennom på årsmøtet ble fremmet av eiendomsinvestor Per-Øivind Fjeld. Overfor NRK sier han at saken er prinsipiell, og hevder styrelederen har «et horn i siden» til de som driver utleievirksomhet.

Fjeld mener kortsiktig leie er en styrke for sameiet.

– Hvis man får inn en leietager på en treårskontrakt, kan man risikere at det tar årevis å fjerne leietageren dersom det er en bråkmaker. Ved korttidsutleie vil eventuelle bråkmakere flytte ut etter et par dager.

Barcode i Bjørvika

IKKE BARE KONTOR: Barcode-rekken i Bjørvika har til sammen 400 leiligheter.

Foto: Christopher I. Sandøy / NRK

– Men hva tenker du om at de som bor der opplever at de stadig møter nye mennesker, og at det er «gjennomtrekk» av beboere?

– Det tror jeg ikke er et problem. Jeg bor selv på Tjuvholmen, hvor vi har slike leieordninger, og ingen av naboene har opplevd slike problemer

Holder presset oppe

NRK har i flere artikler fortalt om lignende problemer med korttidsutleie i nabolaget Damsgård i Bergen. Der har kommunen kommet frem til at slik leie er ulovlig – men at dette ikke er alvorlig nok til at det kan prioriteres.

Etter NRKs artikkel, grep imidlertid byrådet i Bergens byutviklingsbyråd Anna-Elisa Tryti (Ap) inn og sa at hun ikke vil se gjennom fingrene med dette.

Sameiet i Bjørvika har sendt en klage til Plan- og bygningsetaten om det de mener er ulovlig virksomhet. Etaten henviser til det nasjonale regelverket.

I mai foreslo regjeringen en lovendring som blant annet begrenser mulighetene til korttidsutleie til 90 dager i året. Forslaget er på høring frem til august.