Nguyen Van Thuy (41) fra Vietnam har kommet som sesongarbeider til gården på Vestfossen i ti år. På en god sesong på tre måneder kunne han tjent det som ville vært en årslønn i hjemlandet. Men denne sommerens tørke har tobarnsfaren aldri sett maken til.
– Barna mine går på skole i Vietnam, og det er veldig dyrt. I år blir det kanskje ikke nok penger, sier han.
Nguyen risikerer å gå i underskudd når han drar hjem igjen. For når han legger sammen flybilletter, skatter og avgifter i både Norge og hjemlandet ser det ikke lyst ut.
Uvanlig tidlig start
Mange sesongarbeidere i Norge får forkortet arbeidet sitt i år på grunn av tørken.
Det bekrefter Steinar Haugse, kvalitetssjef for Gartnerhallen som er Norges største organisasjon for produsenter av frukt, bær, grønnsaker og poteter.
– Sesongen begynte uvanlig tidlig i år, allerede i mai. Det har gått ut over mange sesongarbeidere. Spesielt de som jobber for bærprodusentene som hadde en veldig hektisk oppstart og kort sesong med mindre bær på grunn av bråmodning, sier Haugse.
- Les mer:
Ødelagt sesong
Nguyen Van Thuy er en av omtrent 1.200 vietnamesere som jobber som sesongarbeider i Norge. Her plukker han blant annet bønner, erter, dill, jordbær og sylteagurker.
Han ville vanligvis vært her i tre måneder, men på grunn av tørken er det mulig han må avslutte sesongen tidlig.
– Sesongen er halvert. Bønnene og ertene er helt tørket ut, sier Nguyen.
Norske bønder er avhengig av utenlandske sesongarbeidere. Ifølge UDI kom over 2.600 til Norge i fjor, flesteparten fra Vietnam og Øst-Europa.
- Les mer:
Halv lønn
Bonde Morten Berg som har ansatt Nguyen, sier at i år blir det halv sesong og halv lønn.
Han var ikke klar over at dette kan få så store konsekvenser for sin vietnamesiske arbeider.
– Det var nytt for meg. Jeg har ikke noe problem med å betale forskudd på neste års lønn hvis han sliter med å få sendt ungene på skole, sier Berg.
Tørken treffer alle
Rafael Gregulski (36) er sesongarbeider fra Polen og jobber sammen med Nguyen. I år er det ille, sier han og peker mot to åkre fulle av dill. Den ene har begynt å rødne i toppen.
– Den der er det bare å kaste. Den andre må vi høste fort, så ikke det samme skjer med den.
I Polen har Gregulski selv gård, og været har vært nesten like tørt der.
- Les mer:
Klokka 12 setter Nguyen og Gregulski seg ned i skyggen. Det er ikke mer å gjøre.
Vanligvis jobber de åttetimersdager. I dag jobbet de to timer. Med sesongen halvert går de en usikker fremtid i møte.
– Det er ikke noe annet å gjøre enn å dra hjem, sier de begge.