Hopp til innhold

Uten humler, ingen tomater

Uten humler ville mye av kulturlandskapet vårt sett annerledes ut. Foreningen «La humla suse» arrangerte humlekurs i Moss i dag.

Rolad Bengtson i «La humla suse» fanger humle

Roald Bengtson i «La humla suse» under humlekurset på Jeløy.

Foto: Merete Kildahl / NRK

– Humler og andre insekter står for en veldig stor del av pollineringen, både når det gjelder ville, stedegne planter og når det gjelder det mennesker dyrker. Det er humler som bestøver alle tomatene i veksthus og drivhus, forteller Roald Bengtson i «La humla suse».

Moss er en av pioner-kommunene når det gjelder å ta vare på nettopp humler. Nå ønsker Oslofjordens Friluftsråd at andre skal følge etter. Derfor inviterte de til humlekurs i Moss:

– Deltagerne på de tidligere kursene har kommet med konkrete ønsker. Dette med humler er bokstavelig talt i vinden, forteller Kjetil Johannessen i friluftsrådet.

Arrangerer humlekurs

Det er blitt møtt med bekymring at humlebestanden har minket i senere år, og foreningen «La humla suse» har tatt problemet på alvor.

Foreningen holder humlekurs for alle som arbeider med skjøtsel av områder der humla naturlig befinner seg: hageglade, bønder, skoleklasser og naturforvaltere. Målet er at folk skal få øynene opp for den viktige jobben humlene gjør.

Grønt gress gir lite å hente

Roald Bengtson / foreningen «La humla suse»

– Grønne plener har lite å by på for humler, forteller Roald Bengtson.

Foto: Merete Kildahl / NRK

Roald Bengtson har råd til de som ønsker å bidra til en økt humlebestand:

– Der det bare er grønt gress, der er det lite å hente for en humle som er helt avhengig av å hente nektar. Humla må ha blomster. La gjerne deler av plenen gro, ha en litt rufsete hage med blomster og vær forsiktig med sprøytemidler. Så må man passe på å ha planter i blomst helt fra de første dronningene vokser opp i mars/april til ut i september.

En av dem som har deltatt på humlekurset er nasjonalparkforvalteren i Ytre Hvaler Nasjonalpark, Monica Olsen:

– Nasjonalparken skal være et bosted for alle arter som hører til der. Det kan hende at noe av den skjøtselen vi driver skal ta ekstra hensyn til humler. Når vi vet hvordan humlene vil ha det kan vi tenke på det når vi driver skjøtsel, sier hun.

Humle på solblomst

Humlene er viktige for pollineringen.

Foto: Tor Beisvåg