Uten forskning intet Borregaard

Forskningssjefen på Borregaard er fornøyd med at konsernet i løpet av januar har fått over 30 millioner kroner i offentlige midler til videre forskning.

Produktene fra Borregaard skal bli grønnere! Sarpsborg-Bedriften får nesten 19 millioner kroner i støtte fra Norsk forskningsråd over en tre års periode.

- Det er veldig sjelden at forbrukeren ser Borregaard i butikken, sier Borregaards konserndirektør for forskning og utvikling, Gisle Løhre Johansen.

Forskningspengene er en forutsetning for å opprettholde de over 700 arbeidsplassene som utgjør Borregaard totalt i Sarpsborg.

Gisle Løhre Johansen, Borregaards konsernsjef for forskning

- Det de ser, er de produktene våre produkter er en del av: Iskrem, vaniljesukker, sjokolade, konfekt, vindusspylevæske...

Med nye 19 millioner kroner i offentlige forskningsmidler mener Løhre Johansen at konsernets forutsetninger for å drive videre er sikret. I tre år framover skal pengene fra Norsk Forskningsråd bruke til blant annet å videreutvikle sementen, som Borregaard allerede har gjort til et mer økonomisk produkt med sin utvinning av lignin av cellulose.

- I betong bruker vi lignin for å få mere flyt. Dermed trengs mindre vann, og dermed mindre sement. Vi skal lage et enda mer avansert produkt innenfor den kategorien, liver forskningssjefen.

Borregaard produkter

Hva lager egentlig Borregaard? Du finner det i ganske så mange produkter. Her er noen få av dem.

Foto: Christin Olsen / NRK

Borregaard ser på tilgangen av forskningspenger - de fikk også 12.4 millioner kroner i forskningsmidler fra Innovasjon Norge i midten av januar - som en anerkjennelse av det arbeidet de utfører, sier kommunikasjonssjef Tone Horvei Bredal.

- Det viser at vi har troverdighet i fagmiljøene, og det er positivt for oss.

Løhre Johansen trekker konklusjonen ett hakk lenger - slike tilsagn er neste en forutsetning for videre drift, sier han.

- Forskningspengene er en forutsetning for å opprettholde de over 700 arbeidsplassene som utgjør Borregaard totalt i Sarpsborg.

- Borregaard ville ikke vært her i dag, uten forskning og utvikling. Vi er helt avhengige av å fornye produktene våre over tid, fortsetter Gisle Løhre Johansen.