Hopp til innhold

Utelivsbransjen bekymret

Politiet bekrefter at stadig flere har med seg kniv på byen. Det bekymrer utelivsbransjen.

Kjell Reidar Johansen

Illustrasjonsfoto. Politiet har gjennomført flere kontroller ved utestedene i Drammen og Kongsberg.

Foto: Mari Reisjå / NRK

– Jeg syns ikke gjester skal være redde. Vi har rutiner vi jobber med kontinuerlig. I tillegg jobber vi tett med politiet for å forebygge problemet, sier André Hellebergshaugen, daglig leder i Protect vakthold og sikkerhet.

Firmaet har mange sikkerhetsoppdrag blant utesteder i Drammen. Selv om han aldri har opplevd at noen ansatte er blitt angrepet med våpen, bekrefter han politiets teori om at flere har med seg kniv på byen.

André Hellebergshaugen

Daglig leder André Hellebergshaugen i Protect vakthold og sikkerhet.

Foto: privat

– Vi i Protect har vært skånet for hendelser og observasjoner av kniv på våre objekter, men vi registrerer at det er økende antall kniver på byen. Vi ser heldigvis ikke noe særlig bruk, men det er en bekymring blant utelivsbransjen at flere og flere tar med seg kniv når de skal på byen, sier han.

Lav terskel ved rus

NRK skrev mandag at det er blitt gjennomført landsomfattende kontroller på byen for å konfiskere eventuelle kniver. Blant annet ble en mann ble tatt med kniv inne på et utested i Drammen natt til søndag. Politistasjonssjef i Søndre Buskerud politidistrikt Øyvind Aas fortalte da at det primært er fra spesielle miljøet politiet finner våpen.

Øyvind Aas

Politistasjonssjef Øyvind Aas

Foto: Knut Brendhagen

– De tar den kanskje ikke med for å bruke den, men kombinert med rus, vet vi at terskelen kan være ganske lav, med dramatiske konsekvenser, sa stasjonssjefen til NRK i går.

Les også:

André Hellebergshaug opplever ikke at det er hverken mer eller mindre bråk enn hva det tidligere har vært, men tendensen er nå at situasjoner lettere lar seg eskalere.

Han er klar på at vaktene er der for å passe på publikum, og at de har hyppige oppfølginger på egne rutiner for å komme i forkant av eventuelle farlige situasjoner.

Ingen bekymringsmelding fra ansatte

– Vi tilbyr hele tiden kursing til egne ansatte i konflikthåndtering for å være best mulig rustet i å takle slike situasjoner. Vi jobber også mest mulig flere sammen for ikke å risikere å havne i mindretall om noe skulle oppstå.

Politiet fant dette på byen i Trondheim

Dette er blant det politiet finner blant publikum på byen. Bildet er tatt etter en politiaksjon i Trondheim i 2013

Foto: Politiet

– Er dere redde når dere er på vakt?

– Det er ingen registrerte loggføringer som tilsier at ansatte ikke ønsker å være på jobb, men dette er et stort samtaleevne innad i bransjen.

Han mener det er bra at politiet nå har begynt å ransake flere og ikke minst tilfeldige på byen.

– Vi er nødt til å gjøre de forebyggende tiltakene vi kan for å skape en trygghetsfølelse blant gjester. Jeg tror dette absolutt vil hjelpe. alle med kniv skal vite at de lett kan stoppes, avslutter han.