Utbyggere risikerer rivning

DRAMMEN (NRK): Flere utbyggere i Drammen risikerer nå at de må rive byggeprosjekter som den korrupsjonssiktede kvinnen har godkjent.

Utbyggere møter til politiavhør i Drammen

Flere av utbyggerne i korrupsjonssaken i Drammen ble avhørt av politiet i helgen. Her er to personer på vei inn til avhør.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

NRK har sett på en lang rekke av de aktuelle byggesakene som er blitt etterforsket av politiet siden i høst. I flere tilfeller er det snakk om byggesaker der byggesøknader tidligere er blitt avvist av kommunen, men som nå har fått godkjenning av den siktede saksbehandleren.

Hans Lyder Haare

Politiadvokat Hans Lyder Haare i Sør-Øst politidistrikt, Drammen.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

I enkelte av sakene har det kommet inn til dels kraftige naboprotester på de omsøkte byggeprosjektene, uten at dette har fått gehør hos kvinnen som nå sitter varetekstfengslet. Hun nekter straffskyld.

– Hva som skjer med byggene, det må kommunen svare for, sier politiadvokat Hans Lyder Haare.

Lover gjennomgang

Rådmann Osmund Kaldheim sier at enkelte utbyggere i Drammen kommune nå risikerer å måtte rive prosjekter som er blitt saksbehandlet av den siktede kvinnen

Rådmann Osmund Kaldheim

Rådmann Osmund Kaldheim i Drammen kommune sier de tar saken svært alvorlig.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– I de sakene hvor det har vært foretatt ulovligheter, vil vi ha en gjennomgang. Dette blir en såkalt ulovlighetskontroll. Det innebærer at det kan bli gitt pålegg om tilbakeføring, eventuelt rivning. Det skal ikke lønne seg å begå ulovligheter, sier Kaldheim.

Saken strekker seg tilbake til 2013. Gjennom etterforskningen er det kommet frem at kvinnen i flere sammenhenger har mottatt penger fra privatpersoner som ønsket byggetillatelse fra kommunen.

I ett tilfelle dreier det seg om 120.000 kroner fra en navngitt utbygger. I et annet tilfelle har hun mottatt 80.000 kroner.

Advokat Anders Green er kvinnens forsvarer. Han ønsker ikke å kommentere saken på det nåværende tidspunkt.

– Det eneste jeg kan bekrefte, er at jeg er hennes forsvarer, sier han.