Hopp til innhold

Utbrudd av salmonellasmitte i flere fylker

12 personer har fått påvist smitte av salmonella. Smittekilden er trolig en matvare, opplyser FHI.

Folkehelseinstituttet skilt og logo

UTBRUDD: FHI melder at 20 personer kan knyttes til et utbrudd av mage- og tarmbakterien Salmonella Enteritidis.

Foto: Jil Yngland / NTB

Folkehelseinstituttet (FHI) har oppdaget ut utbrudd av mage-tarmbakterien Salmonella Enteritidis. 12 personer har fått påvist smitte. I tillegg er det åtte mistenkte tilfeller.

– Vi forsøker å kartlegge om pasientene kan ha en felles smittekilde, sier lege ved avdeling for smittevern og beredskap, Hilde Marie Lund til NRK.

Tilfellene er geografisk spredt over store deler av Norge. Smittekilden er trolig en matvare, men FHI vet ennå ikke hva slags matvare det kan være snakk om.

De smittede er bosatt i Viken (9), Oslo (3), Innlandet (2), Vestfold og Telemark, Agder, Rogaland, Vestland, Møre og Romsdal og Nordland.

– Det er for tidlig å si om dette er et avgrenset utbrudd eller om det vil øke i omfang. Vi følger situasjonen nøye, sier Lund.

10 av de smittede har vært innlagt på sykehus.

Ukjent bakterie i Norge

– Akkurat denne bakterien som vi har et utbrudd med nå har vi faktisk ikke sett i Norge før, sier Turid Berglund, seniorrådgiver i Mattilsynet.

FHI samarbeider med kommunehelsetjenesten, Mattilsynet og Veterinærinstituttet i jobben med å finne smittekilden.

Det er Mattilsynet som intervjuer pasientene som er rammet. De tar også eventuelt prøver fra matprodukter i hjemmene deres.

– Det er ikke så lett. Med salmonella er det lang inkubasjonstid, så det er langt tilbake de må huske, sier Berglund.

De positive prøvene er tatt fra slutten av januar og fram til siste uke av februar.

– Salmonella er ikke en bakterie vi har så mye av i hverken norsk husdyrproduksjon, i norsk landbruk eller i norske matvarer. Så da må vi tenke at dette kan være noe vi har fått inn fra utlandet.

Smitter gjennom mat

Salmonellabakterier smitter i hovedsakelig gjennom mat. Men smitte kan også skje fra person til person. I Norge er det tidligere påvist smittetilfelle fra ville dyr, som fugler og pinnsvin.

– Det er en bakterie som kommer fra tarmen på dyr, så alt som kan være kontaminert eller smittet med avføring fra dyr, som gjødsel og urent vann, kan også bli en smittekilde, sier Berglund i Mattilsynet.

De vanligste smittekildene er kjøttprodukt, særlig svin- og fjørfekjøtt.

– Og så har vi alle typer forurensende grønnsaker og krydderurter som ikke varmebehandles før man spiser dem. Salmonella tåler ikke steking, koking og gjennomvarming, forklarer hun.

Vanskelig å finne smittekilden

– Smitteutbrudd med salmonella er noe som skjer med jevne mellomrom i Norge, sier Lund fra FHI.

De vanligste symptomene på Salmonella er diaré, hodepine, magesmerter, kvalme og feber.

– Det kan være veldig komplisert og tidkrevende å identifisere smittekilden i et sånt utbrudd. I mange saker klarer vi ikke finne smittekilden eller å avklare om det dreier seg om en felles kilde, sier Lund.

Hvert år blir det meldt mellom 900–1300 sykdomstilfeller av salmonellose til FHI. De fleste personene er smittet i utlandet.