Hopp til innhold

Ut og inn for Hareide

Knut Arild Hareide (KrF) og Dagfinn Sundsbø (Sp) knivet om utjevningsmandatet i Akershus, men til slutt kom Hareide seirende ut av tvekampen.

Dagfinn Sundsbø (Sp) og Knut Arild Hareide (KrF)

Sundsbø vs Hareide

Foto: Scanpix. Montasje: NRK

- Foreløpig ser det mørkt ut, fordi landstrenden ikke er så positiv, men det er ennå for tidlig å si noe, og jeg gir ikke opp, sier Knut Arild Hareide til NRK fra partiets valgvake ved 21.20-tiden.

Siden har han vært inne, ute igjen og inne igjen. Det endte til slutt med en seier for Krfs kandidat.

Klokken 23.30 da 49,1 prosent av Akershus-stemmene var talt opp var Hareide ute og Sundsbø inne som utjevningsmandat. Klokken 23.51 var 76,9 prosent av stemmene talt opp. Da var Hareide inne som utjevningsmandat og Sundsbø ute. Slik så det også ut da 99,9 prosent av stemmene var talt opp.

Gir seg om han ikke får plass

Det er ikke bare i år KrF har kjempet med nebb og klør for plass i Akershus.

Valget i 2005 ble et thrillervalg der partileder Åslaug Haga (Sp) så vidt kapret det 16. og siste mandatet, et utjevningsmandat. Valgerd Svarstad Haugland fra KrF tapte mandatet med 116 stemmer og ga seg i politikken.

Dagfinn Sundsbø på valgvake

Dagfinn Sundsbø på valgvake

Foto: Anniken Mihle / NRK

Nok en gang fikk vi et spennende oppgjør mellom de to tidligere sentrumskameratene.

Dagfinn Sundsbø (Sp) kjempet om plass med Knut Arild Hareide (KrF).

Hareide har sagt at han gir seg i politikken om det ikke blir stortingsplass .

- Har troen på Knut Arild

Knut Arild Hareide på valgvake

Hareide på valgvake

Foto: Anette Holth Hansen / NRK

I år fulgte Valgerd Svarstad Haugland valget hjemme i stua med med mange gjester til stede. Til og med Kjell Magne Bondevik var på besøk og de krysset fingrene for at Hareide skal få plass på Tinget, til tross for en dårlig oppslutning for partiet.

- Det er viktig for KrF og Akershus at Hareide kommer inn på Stortinget, sier Svarstad Haugland.

Mandatet har hengt i en tynn tråd

Åslaug Haga

Åslaug Haga

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Senterpartiet har vært representert på Akershus-benken ved hvert eneste valg siden 1985, da Anne Enger gjorde sin entre i rikspolitikken. Hun ble etterfulgt av Åslaug Haga fra Nes i 2001. Også hun var partileder og statsråd.
Men til tross for at partiets ledende kvinner har toppet Akershus-lista de siste 24 årene, har mandatet i fylket flere ganger hengt i en tynn tråd.

De to tidligere sentrumskameratene Sundsbø og Hareide står ikke så langt fra hverandre politisk, men de representerer hver sin blokk, og det er lite som skal til før det tipper den ene eller andre veien.

Det taler til Hareides fordel at han har et kjent navn og er en dyktig politiker, men først og fremst at han denne gang har et samlet fylkesparti i ryggen.

Thrillervalg siden 1989

Thrillervalgene for KrF startet i 1989 da den unge Dagfinn Høybråten tapte knepet mot Sps Anne Enger.

Fire senere fikk vi det Halvor Hegtun i Aftenposten har døpt «tidenes grusomste nominasjonsthriller». Valgerd danket ut Høybråten på loddtrekning etter 31-31 på nominasjonsmøtet.

Mye ville vært annerledes om Høybråten-tilhenger Tor Wennemo fra Aurskog-Høland ikke hadde fått et illebefinnende i lunsjpausen og var forhindret fra å delta på avstemningen.

Les flere nyheter og valgnyheter fra Oslo og Akershus. Du kan også følge NRK Østlandssendingen på Twitter .