Usikker kabal i Kongsberg

Vanskelige forhandlinger ligger foran politikerne på Kongsberg. Den røde og blå blokken er nesten like store, men Kongsberglista seiler inn med ni representanter i kommunestyret.

Valgvake Arbeiderpartiet Kongsberg

Det var lenge smil og glede på Arbeiderpartiets valgvake i Kongsberg. Nå viser det seg at de er valgets store taper, og de mister fem representanter i kommunestyret.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

Valglogo

Det var stor jubel på Kongsberglistas valgvake da resultatet på Kongsberg var klart. For partiet er valgets store vinner på Kongsberg, med 26,7 prosent av stemmene. Med det er de kommunens største parti.

– Det er en god følelse, og dette hadde jeg ikke ventet, sier førstekandidat Kjell Gunnar Hoff for Kongberglista.

Arbeiderpartiet mister fem

Når det gjelder enkeltpartier er Arbeiderpartiet valgets store taper. De mister 12,6 prosent siden kommunestyrevalget i 2011. Det betyr at de får åtte representanter i kommunestyret, en tilbakegang på fem.

Sammen med SV (en representant), Rødt (en representant) og Sp (tre representanter) utgjør likevel Arbeiderpartiet den største grupperingen i Kongsberg. Til sammen har de fire partiene 13 representanter i kommunestyret.

På borgerlig side har KrF, Venstre, Høyre og Frp 11 representanter. Miljøpartiet De Grønne får to mandater.

Vanskelige dager i vente

Kongsberglista har ikke tidligere hatt egne folk i kommunestyret. Med sine ni mandater, vil de derfor utgjøre en betydelig del av det nye kommunestyret. De har tidligere sagt at de kan komme til å samarbeide med Venstre, Sp, Frp og KrF. Hvis de fem partiene inngår et samarbeid, vil de få 18 av 35 representanter.

Med tre store blokker i Kongsberg, blir det nå spennende å se hvem som blir ny ordfører. Det blir trolig vanskelige forhandlinger, før det blir klart hvem som sitter med ordførerklubba.

Frammøteprosenten i årets valg i Kongsberg var på 57,8.