Hopp til innhold

Byttet ut smokken med snowboard

Maiken (2) har lagt smokken på hylla og begynt med snowboard.

From InfoDispatcher.SingleFileImporter

Toåringen Maiken står på snowboard.

En liten kropp, fastspent til et snøbrett, sklir over flatmarken. Storesøster Selma (3) drar lillesøster Maiken (2) etter seg med en strikk festet til snøbrettet.

Maiken har god fart helt til brettet plutselig snur rundt, og Maiken ramler bakover. Det blir stille i noen sekunder, men så bryter søstrene ut i latter.

– Det er jo ikke så langt å dette når du er 80 centimenter høy. Det er verre for oss voksne, ler pappa Lars-Einar Petterson.

Maiken har akkurat sluttet med smokken. Nå har hun funnet en ny favorittaktivitet: snøbrett. Sammen med søsteren Selma og snowboardentusiasten av en far, drar de jevnlig opp til Trollvannsbakken på Grefsenkollen i Oslo. Den unge snowboarderen ble først omtalt i dittOslo.

Alder ser ikke ut til å være noen hindring, og toåringen syntes det gøy med fart.

– Er du en råkjører, Maiken? spør pappa.

– Ja! sier Maiken og smilier lurt.

Maser seg til bakken

Allerede før Maiken hadde kommet til verden begynte pappa Lars-Einar å lete etter snowboardutstyr i miniatyrstørrelse til datteren sin.

– Det var ikke lett å finne. Jeg fikk til slutt tak i et brett på 80 cm som egentlig ikke var til salgs, forteller han.

Små nok sko var også vanskelig.

– Etter mye om og men fikk jeg tak i støvler i størrelse 28. De er nok noen størrelser for store, men med tykke sokker nedi så fungerer de greit, sier Lars-Einar.

Kjenner ingen andre som kjører

Også søsteren Selma (3) begynte tidlig. Hun kjenner ingen på sin alder som kjører, men snowboardlærer og pappa Lars-Einar sier det mange gode grunner til å kaste ungene ut i bakken i ung alder.

– De får balansen inn veldig tidlig, og får samtidig et godt forhold til snø og lek. Det er viktig for barna, forteller faren.

Lars-Einar begynte med snøbrett i 1987 og driver i dag snowboardskole. For han var det en selvfølge at jentene skulle prøve seg på brettet.

– De har fått prøve både langrennski og snowboard. Men jeg merker at de liker seg på brettet, og de maser ofte om å dra i bakken, sier han.

Ikke minst er det kjempegøy som forelder.

Hjerte i halsen

Å lære opp to- og treåringer kan være en prøvelse for mange. Men med god tålmodighet og mye lek, ser Lars-Einar en progressjon.

– Vi jobber sakte men sikkert med teknikken. Men det er vanskelig med svingene og bremsingen, forteller han.

Det blir gjerne et kvarter med snowboard og én time med vaffler og kakao.

– Det viktigste er jo at de har det gøy ute, sier faren.

Lars-Einar tar ikke med jentene til bakken for å gjøre dem til snowboardstjerner.

– Når jeg blir 60 hadde det vært flott om vi kunne cruise nedover en fjellside sammen.

Men pappaen til de unge snøbrettkjørerne innrømmer at han kan bli litt bekymret når jentene setter utfor.

– Det er med hjerte i halsen nesten hele tiden. Men for jentene er det viktig å lære seg å dette og slå seg litt også, avslutter han.