UP vil ha fysiske sperrer - ingen god løsning mener Statens Vegvesen

Mange er sjokkert over smuglerne som leker med livet på grensen, men ingen vet hva som kan gjøres for å stoppe de kriminelle som setter eget og andres liv i fare.

Smuglere på vei inn i Norge skaper livsfarlige situasjoner. Tollvesenet har flere ganger opplevd at biler de ønsker å stoppe har snudd på E6 på vei inn i Norge,for så å kjøre mot Sverige i feil kjøreretning  på motorveien.

Smuglere på vei inn i Norge skaper livsfarlige situasjoner. Tollvesenet har flere ganger opplevd at biler de ønsker å stoppe har snudd på E6 på vei inn i Norge, for så å kjøre mot Sverige i feil kjøreretning på motorveien.

Smuglere snur og kjører mot kjøreretningen tilbake over grensen når de ser at det er tollkontroll ved Svinesundsbroen.

Tollvesenet har, siden nyttår registrert åtte førere som på denne måten har satt eget og andres liv i fare for å unngå kontroll. Og de slipper unna med det.

Stein-Olaf Røberg

Stein-Olaf Røberg beskriver kjøringen som russisk rulett med fullt magasin.

Foto: Tor Rene Stryger / NRK

– Vi vil ikke følge etter på en motorvei i motgående kjøreretning, men vi må finne måter å stanse dem på. Vi vil ikke satse liv og helse for å stanse disse, sier UP-sjef i Østfold og Follo, Stein-Olaf Røberg.

LES OGSÅ:

– Andre land bruke fysiske hindringer

Men det kan fort stå om liv og helse. Røberg beskriver kjøringen som russisk rulett med fullt magasin.

Han tror ikke faren for bøter og fengsel holder i kampen mot de som allerede risikerer alt.

– Det optimale er en fysisk hindring som gjør at når man kommer inn i slusen for tollkontroll, så er det ikke noen retrettmulighet. Vi vet det finnes fysiske sperrer i andre land, men vi må bare finne en form på det her, sier han.

Men Statens vegvesen har foreløpig ingen planer for hva de skal gjøre.

– Vi har vurdert om det er mulig med kamera og bommer, men vi ser kanskje ikke det som noen god løsning. Vi må diskutere med de andre etatene og høre hva de har å si, sier Elisabeth Bechmann, seksjonsleder i Statens vegvesen i Østfold.

SE VIDEO: Vet ikke hvordan de skal stanses

Alle er sjokkert over smuglerne som leker med livet på grensen, men ingen vet hva som kan gjøres for å stoppe de kriminelle som setter eget og andres liv i fare for å unnslippe tollkontroll:

LES OGSÅ: