UP har fått seg narkohund - mangedobler narkobeslagene

Narkohunden «Petter» har sørget for at UP har mangedoblet antallet narkobeslag på veiene.

Narkohunden Petter hjelper UP

Narkohunden Petter hjelper UP i Østfold og Follo.

Foto: Tomas Berger / NRK

Utrykningspolitiet beslaglegger stadig mer narkotika langs veiene. Det er distriktene som har hundepatrulje som står for den største økningen.

I Østfold og Follo har UP gjort åtte ganger flere beslag etter at narkotikahunden Petter ble med på laget.

På landsbasis har UP seks narkotikahunder fordelt på fem distrikt. En narkohund opererer i Trønderlag, mens resten av hundene holder til på det sentrale østlandet.

– Det er på Østlandet det er mest trafikkering av narkotika på vei nettet. Men hvilke distrikter som har hund i tjeneste er også avhengig av kvalifiserte hundeførere som påtar seg oppgaven med å oppdra og bruke hunder i tjeneste, sier UP-sjef i Follo og Østfold, Ole Høiby til NRK.no.

Se video!

Video UP-NARKOHUND-060910-OS-194720-SI_OS.mp4

Les også:

Flest beslag i Østfold

Narkotikahunden Petter tilhører UP distrikt 1 som dekker Follo og Østfold. Siden Petter startet i jobben sin i februar har distriktet åttedoblet antall beslag av narkotika langs veiene.

– Det er helt klart at bruk av narkotikahund har ført til den enorme økningen av antall narkotikabeslag. Petter har vært en kjemperessurs i kampen mot narkotika, sier Høiby til NRK.no.

I løpet av første halvår av 2010 har tollerne beslaglagt over 57 kilo heroin i Norge.

– 57 kilo heroin er det dobbelte av et gjennomsnittsår. Gateverdien av heroinbeslagene beløper seg til mellom 50 og 100 millioner kroner, sier toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse.

Tollerne gjorde årets hittil største heroin-beslag på Svinesund i februar. Da ble narkotika verdt 15 millioner kroner funnet skjult i reservedekket på en personbil.

– I de største beslagene har stoffet blitt preparert inn i biler. Men vi tar flere og flere kureer som har svelget narkotikaen, sier Solbjerg til NRK.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Distriktssjef i UP, Ole Høiby

Distriktssjef i UP, Ole Høiby, sier at narkotikahunden er en kjemperessurs i kampen mot narkotika på veiene.

Foto: Tomas Berger / NRK

Øker trafikksikkerheten

UP benytter seg ofte av hund under rutinekontroller. Dersom en bil har heftelser i form av tidligere beslag eller liknende, vil narkotikahunden ta en nærmere sjekk av kjøretøyet dersom politiet anser det som nødvendig. Høiby understreker at det er vel så viktig å sørge for at rusede personer ikke er på veiene, som det å beslaglegge stoff.

– Vi vet jo at kriminelle er overrepresentert når det gjelder trafikkulykker. Særlig de som er påvirket av narkotiske stoffer utgjør en meget stor fare i trafikken. Bruk av hund for å få tatt flere av veien er et godt bidrag til økt trafikksikkerhet, sier UP-sjefen til NRK.no.

Narkohunden Petter hjelper UP

Narkohunden Petter hjelper UP.

Foto: Tomas Berger / NRK

Les også: